Svet
1015 ogledov

Zelenski delil posnetek ruskega napada na trgovski center

Napad na nakupovalno središče v Kremenčuku
Zelenski je v svojem nočnem nagovoru delil posnetek ruskega raketnega napada na polno nakupovalno središče, ki ga je včeraj obsodil tudi v Varnostnem svetu Združenih narodov.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v torek na izrednem zasedanju Varnostnega sveta ZN na daljavo člane pozval, naj obiščejo prizorišče ruskega terorističnega napada na trgovinski center v Kremenčuku. Predlagal je, naj Rusijo izključijo iz Varnostnega sveta in ustanovijo sodišče, ki bo preiskalo vsa njihova grozodejstva. 

"Predlagam, da ZN pošljejo posebnega odposlanca ali generalnega sekretarja, da lahko neodvisno preverijo informacije in potrdijo, da je šlo za ruski raketni napad," je Zelenski dejal o ponedeljkovem napadu v Kremenčuku, v katerem je umrlo najmanj 20 ljudi.

ZN je prav tako prosil, naj ustvarijo legalno definicijo izraza teroristična država, da bi bilo mogoče ruska dejanja uvrstiti v to kategorijo. "Nujno je treba ustanoviti sodišče, ki bo preiskalo vse, kar so ruske sile storile proti Ukrajincem," je dodal Zelenski.

Varnostni svet je nato pozval, naj ukrepa proti grozodejstvom Rusije in jo izključi iz sveta, vse dokler namerava nadaljevati s svojim "terorizmom" proti ukrajinskim civilistom. To se sicer ne more zgoditi, lahko pa bi se izpolnila njegova prošnja za posebno sodišče za ruske vojne zločine, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Zelenski: Ta cilj je bil zadet namenoma

V svojem nočnem nagovoru ukrajinskemu ljudstvu je Zelenski delil videoposnete s trenutkom, ko se velika raketa pojavi iz modrega neba, zaleti v nakupovalno središče, v katerem naj bi bilo okoli 1000 ljudi, in povzroči ogromno eksplozijo. Ob tem je dejal, da Kremenčuk Rusiji ni predstavljal grožnje in da kraj nima strateške vrednosti. Kot je še izpostavil, je bil napad na ta cilj določen. ''Ruska raketa je namenoma zadela prav ta cilj. Očitno je bil tak ukaz," je povedal Zelenski.

Rusija obtožbe zanika

Rusija napad na civiliste medtem zanika in trdi, da je zadela skladišče orožja, eksplozija pa je potem poškodovala trgovinski center, ki naj bi bil po ruskih navedbah v tistem času zaprt. Tuje tiskovne agencije, med njimi AFP, so potrdile, da v bližini centra ni nobenega skladišča orožja. Namestnik ruskega veleposlanika pri ZN Dimitrij Poljanski je včeraj potarnal nad tem, da so Zelenskemu dali možnost nastopa, in zavrnil obtožbe, da Rusija v Ukrajini krade žito. Ob tem je zatrdil, da se bo ruska "posebna vojaška operacija" nadaljevala, dokler Ukrajina ne preneha obstreljevati regije Donbas.

Generalna podsekretarka ZN za politične zadeve Rosemary DiCarlo pa je povedala, da so ZN doslej v Ukrajini potrdili 10.600 mrtvih in ranjenih civilistov, dejansko število pa naj bi bilo veliko večje.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.