Svet
4587 ogledov

Zelenski: "Pobegnite, če želite preživeti''

Mikolajiv Profimedia
Ukrajinska vojska je po navedbah Kijeva prebila rusko fronto pri Hersonu. Moskva trdi, da je poskus propadel.

Ukrajinska vojska je včeraj prebila rusko frontno črto v južni regiji Herson. Šlo naj bi za uvodno fazo obsežne ukrajinske protiofenzive, v kateri po besedah regionalne uprave letala zdaj letijo vzdolž celotne frontne črte.

"Ukrajinske oborožene sile so začele ofenzivo na več območjih na jugu države. Prebivalce Hersona prosimo, da upoštevajo varnostna navodila ter ostanejo v bližini zaklonišč in stran od ruskih položajev," je na Telegramu zapisal vodja regionalne uprave v Hersonu Jaroslav Janučevič.

"Močne eksplozije v regiji Herson so se nadaljevale ves dan in vso noč," so danes zjutraj sporočili iz urada ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega. Ob tem so dodali, da so ukrajinske oborožene sile "začele ofenzivne akcije v različnih smereh", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajina priznava, da bo do osvoboditve preteklo še nekaj časa

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je nasprotno stran v svojem večernem nagovoru posvaril pred uspehom svoje protiofenzive v Hersonu in nagovoril ruske sile, da pobegnejo. "Če želi preživeti, je čas, da ruska vojska pobegne," je dejal Zelenski.

Obenem obljublja, da bo rusko vojsko potisnil nazaj na mejo, in dodaja, da so ukrajinske čete na več mestih prebile frontno črto. ''Naj okupatorji vedo: pregnali jih bomo do meje. Do naše meje, katere črta se ni spremenila,'' je napovedal ukrajinski predsednik.

Namestnik predsednika regionalnega sveta Hersona Sergej Hlanj je včeraj poudaril, da so ukrajinske sile na južni fronti zdaj v prednosti, saj so uspeli v zadnjih tednih izvesti več napadov na mostove v Hersonu, s čimer so bistveno otežili logistiko in oskrbo ruske vojske. "Prva faza protiofenzive je desni breg regije. O osvoboditvi levega brega je še vedno težko govoriti," je še dodal.

Ukrajinske enote so zavzele štiri vasi v bližini Hersona, potem ko so na treh mestih prebile fronto, poroča CNN, ki navaja ukrajinski vojaški vir. Operacija se je začela z močnim obstreljevanjem ruskih položajev in zaledja, ki jih je prisililo v beg, je dejal vir.

Moskva trdi, da so Ukrajini prizadejali hude izgube

Nasprotno Moskva trdi, da je prodor ukrajinskih sil v regijah Herson in Mikolajiv medtem že odbila. Iz Moskve so obenem zatrdili, da so kijevskim silam prizadejali "hude izgube". "Ta nov poskus sovražnikove ofenzivne operacije je klavrno propadel," je v izjavi sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

Po navedbah britanskega ministrstva za obrambo naj bi si Rusija v regiji Herson prizadevala močno okrepiti svoje sile. Večina ruskih enot v regiji ima verjetno premalo pripadnikov, te pa so odvisne od krhkih oskrbovalnih linij, ki uporabljajo trajektne in pontonske mostove čez reko Dneper, je ministrstvo navedlo v poročilu o aktualnem dogajanju.

Po oceni ministrstva bodo ruske enote z vzhoda verjetno premeščene na jug v okviru "pomembne reorganizacije", navaja BBC. Kljub temu, da je Kijev okrepil artilerijsko obstreljevanje v regiji Herson, pa v Londonu menijo, da za zdaj "še ni mogoče potrditi obsega ukrajinskega napredovanja".

Mikolajiv | Avtor: Profimedia Profimedia

Do obsežne ukrajinske protiofenzive sicer prihaja po več kot šestih mesecih vojne v Ukrajini. Ruska vojska je Herson, bistveno regijo za ukrajinsko kmetijstvo, zavzela že ob začetku invazije.

Rusija Ukrajini znova očita obstreljevanje nuklearke v Zaporožju

Rusija medtem ponovno obtožuje ukrajinske sile za obstreljevanje jedrske elektrarne s šestimi reaktorji v Zaporožju, ki je bila med četrtkom in petkom prejšnji teden prvič v svoji štiridesetletni zgodovini odrezana od ukrajinskega električnega omrežja.

Rusija trdi, da je bila v novem obstreljevanju poškodovana streha hale za skladiščenje urana. Streli naj bi bili sproženi iz havbic M777, ki so jih Ukrajini dobavile ZDA, poroča nemška tiskovna agencija dpa. "Nacionalne enote ukrajinskih oboroženih sil so s topništvom streljale v bližini reaktorjev jedrske elektrarne v Zaporožju," je po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax včeraj sporočila ruska vojaška uprava v zasedenem mestu Enerhodar na jugu Ukrajine.

Generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi je na Twitterju sporočil, da je ekipa strokovnjakov IAEA na poti v oblegano nuklearko in bo tja prispela ta teden. Ekipa naj bi ocenila fizično škodo v elektrarni, stanje osebja in izvedla nujne nadzorne dejavnosti.

Sprti strani sta potezo pozdravili.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 13
  • Idioti 18:00 01.september 2022.

    Ja zakaj bi pa bežali , saj so UA v protiofenzivi , že skoraj prišli do Moskve ! Al mogoče niso , zdaj pa res ne vem !

  • Avatar Syn
    Syn 15:56 30.avgust 2022.

    Zelenkotova koka fajn zažge možgane. Samo poslušaš ga kakšne trosi, pa ti je že vse jasno. Revež bogi...ha..ha.. :)

  • Avatar Novak82
    Novak82 12:28 30.avgust 2022.

    SLAVA RUSIJI - Z - "Ukrajina je kaput"