Svet
26272 ogledov

Ukrajina prosi za pogajanja, takšen pogoj so postavili Rusi

Spopadi v Donbasu. Profimedia
Rusija pravi, da ne bo začela pogajanj, dokler se Ukrajina ne preneha bojevati.

Ruska invazija na Ukrajino je največja v Evropi po drugi svetovni vojni. V drugem dnevu oboroženih spopadov se pojavljajo bojazni, da bi lahko Kijev padel že danes. Na severu glavnega ukrajinskega mesta so danes odjeknile eksplozije in streljanje. Ukrajinska vojska je kasneje sporočila, da se ruske enote ukrajinski prestolnici približujejo tudi s severovzhodne in vzhodne strani.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v svojem zadnjem videonagovoru v ruščini pozval ruskega predsednika Vladimirja Putina, naj ustavi vojno. "Znova se želim obrniti na predsednika Ruske federacije," je dejal Zelenski.

"Boji potekajo po celotnem ozemlju Ukrajine. Usedimo se za pogajalsko mizo, da ustavimo umiranje,'' je dodal ukrajinski predsednik. Zelenski je danes tudi pozval Ruse, naj protestirajo proti napadu na Ukrajino.

Rusija pogovore zavrača 

Rusija je danes zavrnila pogovore z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in jasno povedala, da si prizadeva strmoglaviti njegovo demokratično izvoljeno vlado, za katero je zunanji minister Sergej V. Lavrov dejal, da jo vodijo »neonacisti« in Zahod.

"Ne vidimo možnosti, da bi priznali kot demokratično vlado, ki preganja in uporablja metode genocida proti lastnemu ljudstvu," je danes dejal Lavrov na tiskovni konferenci v Moskvi.

Tam se je danes sestal s predstavnikoma ukrajinskih proruskih separatistov, s Sergejem Peresado, namestnikom zunanjega ministra separatistične ljudske republike Doneck, in zunanjim ministrom Vladislavom Deinegom iz ljudske republike Lugansk. Govorili so predvsem o ruski vojaški operaciji v Ukrajini, je sporočilo rusko zunanje ministrstvo.

"Rusija ne bo dovolila, da bi Ukrajina postala nož v rokah Washingtona, dvignjen nad nami," je v kratkem nagovoru na ruski državni televiziji dejal vodja ruske zunanje obveščevalne agencije Sergej Nariškin"Posebna vojaška operacija bo v kratkem času obnovila mir v Ukrajini in preprečila morebitni večji konflikt v Evropi," je dodal Nariškin.

Moskva obljublja, da bo konflikt kmalu končan.

Ruska stran trdi, da "neonacisti", ki nadzorujejo ukrajinsko vlado, izvajajo genocid nad rusko govorečimi v državi, poroča New York Times. Predsednik Vladimir Putin je sicer v četrtek ob vojni napovedi dejal, da je bil namen ruskega napada na Ukrajino ''demilitarizacija in denacifikacija Ukrajine.

Strmoglavljenja ukrajinskega vojaškega letala v okrožju Obukhiv blizu Kijeva, 24. februarja. 5 ljudi v 14-članski posadki je umrlo. | Avtor: epa epa
Rusija želi v Kijevu vzpostaviti novo vlado

Lavrov je te izraze ponovil in zatrdil, da si Rusija prizadeva za namestitev nove vlade v Kijevu. "Govorimo o preprečevanju vladavine nacistov in tistih, ki spodbujajo metode genocida," je dejal ruski zunanji minister. "Trenutno je kijevski režim pod dvema mehanizmoma zunanjega nadzora: prvič - Zahodom, ki ga vodijo ZDA, in drugič - neonacistov."

Lavrov je povedal, da bo Rusija pripravljena na pogajanja šele, ko bo Ukrajina prenehala z bojem.

"V vsakem trenutku smo pripravljeni na pogovore, takoj ko se ukrajinske oborožene sile odzovejo na poziv našega predsednika, da se prenehajo upirati in odložijo orožje," je dejal Lavrov.

Horlivka (rus. Gorlovka) po obstreljevanju, Ljudska republika Doneck. | Avtor: Profimedia Profimedia

Lavrov trdi, da Rusija ni bombardirala civilne cilje in da je poskušala omejiti žrtve v ukrajinski vojski. Zatrdil je, da njihove tarče obsegajo zgolj vojaške objekte.

Kljub njegovim trditvam dejstva kažejo nasprotno. Po navedbah Kijeva je umrlo že najmanj 137 Ukrajincev, med njimi tudi civilisti, ruska stran pa je napadla tudi 33 civilnih točk.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 23
  • malarin 10:21 27.februar 2022.

    zurnal, kaj ne premorete nobenega zemljevida ? ? ? ?

  • malarin 10:21 27.februar 2022.

    zurnal, kaj ne premorete nobenega zemljevida ? ? ? ?

  • Avatar Linstolenna
    Linstolenna 19:25 25.februar 2022.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m