Svet
761 ogledov

Zelenski: Rusija načrtuje napad na nuklearko v Zaporožju

jedrska elektrarna Zaporožje Profimedia
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes zatrdil, da Rusija razmišlja o izvedbi terorističnega napada na jedrsko elektrarno Zaporožje, ki je pod rusko okupacijo. V Kremlju so navedbe označili za laž.

"Obveščevalne službe so prejele informacije, da Rusija razmišlja o scenariju terorističnega dejanja v jedrski elektrarni v Zaporožju - terorističnega dejanja z izpustom sevanja. Za to so pripravili vse potrebno," je Volodimir Zelenski sporočil prek družbenih omrežij, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Kremlju so zavrnili njegove očitke. "To je še ena laž," je novinarjem povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, ki je poudaril, da je elektrarno nedavno znova obiskal generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi.

Namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov je danes potrdil, da bo nov sestanek med vodjo ruske jedrske agencije in Grossijem potekal v petek v Kaliningradu, poročanje ruske tiskovne agencije Intefax povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Vpleteni strani obtožujeta ena drugo 

Največja jedrska elektrarna v Evropi je kmalu po začetku invazije prešla pod nadzor ruske vojske, odtlej pa je bila večkrat prizorišče obstreljevanj, za katere se sprti strani medsebojno obtožujeta. Ukrajina in Rusija si prav tako izmenjujeta obtožbe glede uničenja jezu Kahovka, kar postavlja pod vprašaj sposobnost hlajenja zaporoških reaktorjev.

Varnostno tveganje za nuklearko predstavlja tudi ukrajinska protiofenziva, ki sodeč po poročilih z bojišč najintenzivneje poteka ravno v regiji Zaporožje.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 29
  • Irina 00:32 24.junij 2023.

    Padli Ukrajinec Napoleon Zelenski laže. Ogabno je. Njegova naloga je očrniti Rusijo in znova zaostriti sankcije. Rusi niso idioti, borijo se proti nacističnemu Kijevskemu režimu. Nimajo druge izbire.

  • Avatar NickMason
    NickMason 08:45 23.junij 2023.

    Ukrajinci bodo sami uničli nuklearko,čista logika,rusom je veliko lažje potem kar nuklearno bombo vreči ,pa ne vem zakaj bi se trudili s tem atentatom potem,plus tega niti žrtev ne bi imeli rusi.Kdor zelenskemu verjame je res idiot

  • jezero 07:51 23.junij 2023.

    Zelenski je hlapec ZDA.