Svet
16897 ogledov

Zelenski poziva: "Naši umirajo za vaše vrednote, dokažite, da ste z nami!"

Epa
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je šesti dan vojne v Ukrajini danes virtualno nagovoril evropske poslance na izrednem plenarnem zasedanju, sklicanem zaradi ruske invazije.

"Ne morem reči dobro jutro, dober dan, dober večer, kajti za marsiko od mojih rojakov današnji dan ni dober, za marsikoga je to zanji zadnji dan," je v nagovoru Evropskemu parlamentu dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. 

"Želim si, da bi slišal, da je Ukrajina evropska izbira"

"Naši ljudje se žrtvujejo življenja za vrednote, kot so svoboda, demokracija, enakopravnost. Ukrajinci so se izjemno izkazali in na ta način lahko zmagamo," je dejal Zelenski, ki se oglaša z neznane lokacije v Kijevu.
 "Ukrajina si prizadeva za evropsko izbiro, želim si, da bi od vas slišali, da je tudi vaša izbira evropska Ukrajina. Naše ljudstvo je motivirano. Borimo se za pravice, svobodo, življenja in preživetja. Borimo pa se tudi za to, da postanemo enakopravni člani Evrope. Dokazali smo, da smo takšni kot vi. Dokažite, da ste z nami, da nas ne boste pustili na cedilu, da smo Evropejci. Potem bo življenje prevladovalo nad smrtjo," je poudaril Zelenski, ki je po nagovoru prejel stoječe ovacije.

Poslanci bodo z resolucijo pozvali, da Ukrajina postane del EU

Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je v uvodnem govoru dejala, da je sporočilo EP jasno: "Vstali bomo, ne bomo gledali vstran medtem, ko se tisti, ki se na ulicah se borijo naše vrednote, soočajo s Putinovim vojaškim strojem."

Rusiji se danes pridružila Belorusija. Beloruske enote so v državo vstopile na severu države.

Metsola je najavila resolucijo, v kateri poslanci pozivajo, da se Ukrajini dodeli status kandidatke za članstvo v uniji. Evropski poslanci bodo v resoluciji najostreje obsodili rusko nezakonito, neizzvano in neupravičeno vojaško agresijo in invazijo Ukrajine ter vpletenost Belorusije vanjo, zahtevali brezpogojen umik vseh ruskih vojaških sil in opreme iz Ukrajine ter izrazili neomajno solidarnost z Ukrajino in pozvali k pripravi svežnja pomoči zanjo v vrednosti več milijard evrov.

Ruski napad na Ukrajino terja od EU in zveze Nato pripravo načrtov za vse mogoče scenarije, članice unije pozvali h krepitvi obrambnih proračunov in h krepitvi obrambne pomoči Ukrajini, unijo pa h krepitvi lastne kibernetske in hibridne obrambe, je zapisano v resoluciji Evropskega parlamenta. 

Dodatne sankcije proti Rusiji

Opozorili bodo tudi na nevarnost jedrskega zaostrovanja in izrazili zaskrbljenost zaradi ruskega dviga pripravljenosti jedrskih sil. Skrbi jih tudi rusko zavzetje jedrske elektrarne Černobil, zato bodo Mednarodno agencijo za jedrsko energijo (IAEA) pozvali k nadzoru ruskih dejanj v povezavi z jedrsko varnostjo.

Pozvali bodo tudi k dodatnim ostrim sankcijam proti Rusiji, zlasti v kontekstu napadov na civiliste in civilno infrastrukturo. Sankcije naj strateško ciljajo na oslabitev ruskega gospodarstva in industrije, še zlasti vojaške, piše v osnutku resolucije. Še zlasti bodo pozvali k omejitvi izvoza najpomembnejšega ruskega izvoznega blaga, vključno s plinom in nafto, k prepovedi novih naložb EU v Rusijo in obratno, k prepovedi dostopa vseh ruskih bank do evropskega finančnega sistema ter izključitvi Belorusije iz mednarodnega bančnega plačilnega sistema Swift. Pozvali bodo še k vrsti drugih sankcij, med drugim k zaprtju vseh pristanišč za ruske ladje, ter k dokončni prepovedi plinovoda Severni tok 2.

Obžalujejo, da se Srbija, kandidatka za članstvo, ni pridružila sankcijam

Prav tako bodo evropski poslanci po pričakovanjih izrazili veliko zaskrbljenost zaradi ruskih poskusov destabilizacije Zahodnega Balkana, obsodili tiste, ki Rusijo po napadu na Ukrajino podpirajo, in obžalovali, ker se Srbija ni pridružila sankcijam EU proti Rusiji, kar škodi njenemu pristopnemu procesu.

 

Komentarjev 86
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 22:15 01.marec 2022.

    Ajoj braća Srbi! Zakaj vi spet nekaj drugače kot cel svet.

  • suineg7878 20:50 01.marec 2022.

    Volodimir Zelenski. Komedijant in pripravnik pri Klausu Schwabu, šefu WEF, tako kot njegov stanovski kanadski kolega Trudeau. Ovce pa še vedno spijo...

  • jakec1575 20:31 01.marec 2022.

    Ce moram staviti na komedianta ali psihopata, stavim vedno na prvega. Ima nos za druzbene procese in ni psihopat. Kgb psihopat ima orodja, a mu manjka komponenta prepoznavanja druzbenih situacij.