Svet
1442 ogledov

Zelenski: Vse to Rusija uporablja kot orožje

Volodimir Zelenski
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski Rusijo obtožuje, da s trgovino izsiljuje Evropo.

Ruska odločitev o prekinitvi dobave plina Poljski in Bolgariji je po mnenju Volodimirja Zelenskega pokazala, da "nihče v Evropi ne mora računati na normalno ekonomsko sodelovanje z Rusijo". "Rusija smatra ne le plin, ampak vse trgovanje kot orožje. Samo čaka na trenutek, ko bo lahko uporabila eno ali drugo področje poslovanja," je poudaril. 

Prepričan je, da Rusija "vidi združeno Evropo kot tarčo" in prej, kot se bodo vsi v Evropsi strinjali, da se ne morejo na tem področju zanesti na Rusijo, prej bo prišla stabilnost. 

Pozdravil je predlog Evropske komisije o opustitvi uvoznih dajatev za ukrajinski izvoz v EU. "Ukrajinski izvoz bi pomagal stabilizirati trge in podpreti ukrajinsko gospodarstvo v času krize," je dodal. 

Guterres danes po obisku v Moskvi še v Kijev

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres se bo danes v Kijevu srečal z ukrajinskim predsednikom Zelenskim. Guterres v Ukrajino prihaja po obisku Rusije, kjer se je v torek srečal s predsednikom Vladimirjem Putinom in se zavzel za prekinitev ognja v Ukrajini.

Generalni sekretar ZN je bil iz Kijeva deležen kritik, ker je najprej obiskal Moskvo. Zelenski je izjavil, da "ne vidi nobene pravičnosti in logike" v tem, da je Guterres najprej odpotoval v Rusijo.

Guterres, ki se je vmes ustavil še v Varšavi, je doslej že večkrat zahteval vzpostavitev premirja v Ukrajini, Rusijo pa obtožil, da krši ustanovno listino Združenih narodov. Po pogovorih v Moskvi je priznal, da obstajata dva pogleda na vojno v Ukrajini. Guterres ima na programu tudi srečanje z ukrajinskim zunanjim ministrom Dmitrom Kulebo, obiskal pa naj bi še en kraj, vendar ni znano, katerega.

V Kijevu bo danes tudi bolgarski premier Kiril Petkov, ki se bo prav tako srečal z Zelenskim. Bolgarska vladajoča koalicija naj bi po obisku govorila o dobavi vojaške pomoči Ukrajini, čemur pa nasprotuje predsednik Rumen Radev, ki meni, da bi to pomenilo neposredno vpletanje Bolgarije v vojno.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • Slavko Krizman 08:38 28.april 2022.

    počasi,počasi pa mu bo zmanjkalo neumnosti za govort....kurčev naci

  • h4ck3r 08:35 28.april 2022.

    Pa naj še kdo reče, da je ta normalen...

  • Avatar Leon
    Leon 08:34 28.april 2022.

    Zelenski poziva svet za pomoč v orožju in odklanja predloge Rusije ! Vsak bo moral stopiti korak nazaj saj je jasno ,da so v vojnah vsi poraženci .