Svet
4934 ogledov

Zelenski: Začela se je bitka za Donbas

Mariupolj Ukrajina vojna Profimedia
Vojaška operacija na vzhodu Ukrajine je prešla v drugo fazo, začela se je bitka za Donbas.

Ruska vojska je svoje sile preusmerila na vzhod države. Ukrajinska stran pričakuje, da se bodo boji na območju Donbasa v kratekm intenzivirali. "Ruske enote so začele bitko za Donbas, na kar so se pripravljali dlje časa," je v nočnem nagovoru dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. "Velik del ruske vojske je zdaj osredotočen na to ofenzivo." 

Zelenski obljublja, da se ukrajinska stran ne bo predala. "Ne glede na to, koliko ruskih vojakov bo tam, se bomo borili. Branili se bomo. Vsak dan," je dejal. 

Iz Kremlja so sporočili, da želijo "osvoboditi" regijo. Proruski separatisti se na tem območju že od leta 2014 spopadajo z ukrajinsko vojsko. 

Ruske enote napredujejo v Mariupolju. Iz Moskve so mestu dali ultimat: kdor se bo predal, bo živel. Ukrajinske enote, ki še vztrajajo v obkoljenem mestu, so ultimat ignorirale. Zavetje so poiskale v jeklarni Azovstal, kamor se je zateklo tudi več kot tisoč civilistov. Ruska vojska je svoje bombne napade usmerila na omenjeni objekt.

Padec Mariupolja je eden ključnih ciljev ruske vojske, saj bodo s tem ustvarili zemeljski koridor iz Donbasa do Krima. 

Napadi se nadaljujejo na območju Donecka in Harkova. "Granate so padale na dvorišča hiš, na otrošk igrišča in v bližini centra za humanitarno pomoč," je v ponedeljek zvečer dejal guverner regije Oleg Sinejhubov. Rusija je ponoči napadla tudi cilje na zahodu države. O eksplozijah poročajo iz Lvova. V mestu Irpin v bližini Kijeva so po odhodu ruskih enot našli 269 trupel. 

Ruska stran medtem navaja, da je ukrajinska stran obstreljevala kraj Golovčino v pokrajini Belgorod. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • Avatar Ferenc
    Ferenc 15:17 20.april 2022.

    Danes so osvoboditelji še pustili, da bataljon Azov praznuje rojstni dan A. Hitlerja...potem pa nič več ne bo, kot je bilo...

  • janči 15:37 19.april 2022.

    Danes prihajajo na dan nove in nove informacije in med njimi so tudi takšne, da Ukrajinci pripravljajo strahovito provokacijo na dan, ko bodo pravoslavni praznovali veliko noč in za to mislijo okriviti Ruse. Prav tako so ameriški novinarji odkrili, da ...prikaži več so železniško postajo Krematorsk napadli Ukrajinci s kasetnimi bombami. Poslanec Ukrajinskega parlamenta je zaprosil za azil Rusijo, saj je obtožil Ukrajinsko vlado težkih zločinov in grozodejstev. Naši mediji pa pridno molčijo.

  • Friderik1950 11:18 19.april 2022.

    Glede na to, da je Donbas obkoljen s štirimi arnadami, da je na vzhodu odprta Ruska meja za oskrbovanje, je položaj v bistvu izgubljen. Bolje bi bilo se izvleči iz obroča in presekati rusko obmorsko fronto na pol, ter tako ...prikaži večo osvoboditi nekaj predvsem jugozahodnega zasedenega ozemlja ob morju. Tako pač poveljujem danes ob kavi.