Svet
20 ogledov

Železniška nesreča: sodnik imenoval 22 osumljencev

Španija železniška nesreča Santiago de Compostela EPA
Sodnik, ki preiskuje ozadje tragične železniške nesreče v Madridu, v kateri je umrlo 79 ljudi, je imenoval 22 železniških uradnikov, ki jih sumi, da so odgovorni za nesrečo.

V uradni izjavi so s sodišča sporočili, da je sodnik Luis Alaez uradnike španske železniške mreže Adif pozval, da se morajo med 9. oktobrom in 11. decembrom zglasiti na sodišču na zaslišanju. Med njimi so tudi trije zadnji predsedniki družbe, člani uprave in menedžerji, ki so odgovorni za varnost na železnici.

V izjavi za javnost je bilo med drugim še zapisano, da bodo vse obravnavali kot osumljence, krive za tragično nesrečo, v kateri je 24. julija v bližini znanega romarskega središča Santiago de Compostela umrlo 79 ljudi, več kot 130 pa je bilo poškodovanih. Sodnik bo s pomočjo njihovega pričanja poskušal ugotoviti, ali so bili železniški tiri dovolj varni.

Strojevodja izpuščen

Strojevodja Francisco José Garzón je kmalu po nesreči priznal, da je vozil prehitro, zaradi česar je uradno obtožen povzročitve 79 smrti in več hudih telesnih poškodb, ki jih je zakrivil zaradi malomarnosti. Na zaslišanju je povedal, da je čez zavoj vozil prehitro zaradi trenutne nezbranosti; vozil naj bi približno še enkrat hitreje, kot je bila omejitev. Po zaslišanju so ga izpustili iz pripora, vendar se mora redno javljati na sodišče, izročiti je moral potni list in ne sme voziti vlaka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.