Svet
6 ogledov

"Želijo nasilje in kaos"

Protesti zagreb
1/14
Žurnal24 main
Po koncu protestov vojnih veteranov na Trgu bana Jelačića je prišlo do spopadov med mladimi protestniki in policijo. Ranjenih 33 oseb, policija pridržala 58 protestnikov.
Fotografije spopadov si lahko ogledate v galeriji.

Spopadi med protestniki in policisti v Zagrebu so se končali, znane pa so tudi prve številke. Do 17. ure je policija pridržala kar 60ljudi. Zdravniško pomoč je poiskalo kar 13 udeležencev protestov, poškodovanih pa je bilo kar 21 policistov.

Po pisanju Večernjega lista gre sicer za lažje poškodbe, povzročene z udarci in metanjem kamenja.

Po zaključku protesta veteranov vojne za Hrvaško je prišlo do spopadov med mladimi protestniki in policijo. Hrvaški mediji poročajo, da se je jedro protestnikov že razšlo, ostali so le mladi protestniki, ki zadnjih nekaj dni zahtevajo odstop vlade.

Video policijskega posredovanja si lahko ogledate tukaj.

Pozdravil jih je Thompson
Na zagrebškem Trgu bana Josipa Jelačića se je na demonstracijah vojnih veteranov po poročanju hrvaških medijev čez dan zbralo vsaj deset tisoč protestnikov.

Množici je zapel tudi kontroverzni hrvaški pevec Marko Perković Thompson. Protestnike je podprl in kritiziral odnos, ki ga ima vlada do veteranov hrvaške domovinske vojne iz devetdesetih let prejšnjega stoletja.

Kosorjeva ni želela komentirati
Približno tisoč protivladnih protestnikov se je danes zbralo tudi v Osijeku, potem ko so proteste pod naslovom Protesti v Slavoniji čez vikend spodbudili na spletni družbeni mreži Facebooku. Tudi oni so zahtevali odstop premierke Jadranke Kosor, predvsem zaradi življenjskih težav, s katerimi se soočajo mladi.

Kot so poročali hrvaški mediji, so protesti v Osijeku potekali mirno, z izjemo fizičnega napada skupine protestnikov na fotoreporterja hrvaške foto agencije Pixsell, ki je bil v napadu lažje poškodovan. Tudi na osijeških protestih so bile skupine nogometnih huliganov, poroča STA.

Premierka Kosorjeva je bila sicer danes na obisku v ladjedelnici Brodosplit v Splitu. Na novinarska vprašanja v zvezi s protesti ni želela odgovarjati.

Se je pa odzval član predsedstva HDZ in hrvaški zunanji minister Gordan Jandroković. "Protestniki so prvič udarili po policiji. Želijo nasilje in kaos. To je nevarno zaradi pridruževanja EU, našega gospodarstva in turizma. Ne potrebujemo slik, kot so tiste z Bližnjega vzhoda," je dejal Jandroković. Poudaril je, da je vstop države v EU "pika na i" zmage v domovinski vojni.

Na proteste tudi facebookovci
Udeležbo na protestih so napovedali tudi nezadovoljni Hrvati, ki so se povezali prek družbenega omrežja Facebook in zahtevajo odstop vlade z Jadranko Kosor na čelu. Organizator protestov na Markovem trgu v minulem tednu Ivan Pernar je pred shodom povedal, da se shoda danes ne bo udeležil, so pa prihod napovedali člani sindikata kmetovalcev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.