Svet
14 ogledov

Želijo postaviti škatle za neželene otroke

dojenček Shutterstock
V kitajskem mestu želijo rešiti problematiko neželenih otrok.

V kitajskem mestu Shenzhen naj bi po poročanju BBC-ja načrtovali postavitev posebnih škatel, kjer bi novopečeni starši lahko anonimno pustili svojega neželenega otroka. Mesto v provinci Guangdong je oblasti že zaprosilo, da v prihodnjem letu realizira omenjen načrt, ki je sprožil že veliko polemik.

Po družabnih omrežjih se je že razvila burna debata, kjer uporabniki opozarjajo, da bodo omenjene škatle spodbujale neodgovorne starše, da se znebijo svojih neželenih otrok, poroča časopis People's Daily.

Vendar šef socialnega centra v Shenzhenu Tang Rongsheng izpostavlja dejstvo, da so v letošnjem letu v njihovo ustanovo neznani starši prinesli skoraj sto otrok. "Zavetišče vključuje idejo o tem, da je otrokova potreba na prvem mestu,“ je še povedal.

Shenzhenn pa ni edino kitajsko mesto, ki razmišlja o tovrstnem sistemu. V Shijiazhuangu naj bi podobnega uvedli leta 2011, od takrat pa "prejeli“ 170 otrok. Pričakuje se, da bodo podobno ukrepali še v drugih mestih.

Škatle za otroke, ki so bile pogoste v srednjem veku, naj bi se vračale tudi drugod, na primer v Nemčiji. So pa naletele na burne odzive Združenih narodov, saj naj bi kršile otrokove pravice.

Komentarjev 1
  • maresem 19:16 30.november 2013.

    Taki starši so samo še za pred zid.