Svet
14 ogledov

Želijo usmrtiti tujce, ki so trgovali z drogo

Moški s kovčkom Shutterstock
Džakarta je veleposlaništva držav obsojencev na smrt že pozvala, naj pošljejo svoje predstavnike v zapor, v katerem naj bi izvedli usmrtitve.

Indonezija je tarča vse glasnejših mednarodnih kritik na račun svojih načrtov, da kmalu usmrti več tujih državljanov zaradi trgovanja in preprodaje prepovedanih drog. A Džakarta nadaljuje s postopkom, saj je veleposlaništva držav obsojencev na smrt pozvala, naj pošljejo svoje predstavnike v zapor, v katerem naj bi izvedli usmrtitve.

Zapor leži na otoku Nusakambangan in tam so že zbrani vsi tuji obsojenci na smrt.
 

Zavrnil pomilostitev

Tujim državljanom - dvema iz Avstralije, po enemu iz Brazilije, Francije in Filipinov, ter še štirim iz Afrike - je indonezijski predsednik Joko Widodo zavrnil prošnje za pomilostitev. Widodo je ignoriral vse glasnejše pozive vlad držav obsojencev in nevladnih organizacij, naj jih pomilosti. Indonezijski predsednik vztraja, da državo pesti epidemija zlorab prepovedanih drog in se je treba proti tihotapljenju in preprodaji teh ostro boriti.

Francija je Indonezijo obsodila, da njen pravni sistem ne deluje ustrezno in zatrdila, da bo usmrtitev njenega državljana Serga Atlaouija nedoumljiva. Avstralska zunanja ministrica Julie Bishop je zaradi smrtne obsodbe danes poklicala svojega indonezijskega kolega, a ta zaradi domnevne prezaposlenosti ni sprejel klica. Avstralsko zunanje ministrstvo je po intenzivnih prizadevanjih za preprečitev izvedbe smrtne kazni v zadnjih mesecih izrazilo globoko zaskrbljenost nad potekom dogajanja.

Tudi Evropska unije je indonezijske načrte za usmrtitev obsojencev s pomočjo strelskega voda v četrtek ostro kritizirala in poudarila, da smrtna kazen ni rešitev za vse večje indonezijske težave z drogami.

Po navedbah Džakarte točnega datuma usmrtitev še niso mogli določiti, saj da še ni znana končna sodna odločitev v primeru edinega Indonezijca v skupini desetih, ki jim grozi usmrtitev. Predstavniki indonezijskega vrhovnega sodišča so za francosko tiskovno agencijo AFP povedali, da bi lahko odločitev v tem primeru padla že v ponedeljek, s čimer bi lahko nadaljevali postopke v smeri usmrtitev.

Državno tožilstvo je medtem napovedalo, da bodo tuja veleposlaništva vsaj 72 ur prej obvestili o usmrtitvah njihovih državljanov.

Komentarjev 6