Svet
8 ogledov

"Želim, da Cerkev zavzame ulice"

Papež v Riu
1/9
Žurnal24 main
Papež Frančišek je na Copacabani v pozdravnem nagovoru ob začetku svetovnega dneva mladih pozval k odvračanju od materializma.

Papeža Frančiška je na plaži Copacabana v Rio de Janeiru včeraj zvečer pozdravilo milijon in pol romarjev z vsega sveta, ki se udeležujejo svetovnega dneva mladih. V nagovoru je mlade katolike pozval, naj se odvrnejo od materializma in postavijo Boga v središče svojega življenja.

Papež se je v odprtem avtomobilu peljal ob obali in pozdravljal mlade, nato pa jih je nagovoril. "Vse nas mika, da bi se postavili v središče, da je samo na nas, da gradimo svoja življenja in da je naše življenje lahko srečno samo, če je zgrajeno na lastništvu, denarju ali oblasti. Vendar ni tako," je dejal papež.

Papež o krivicah, korupciji in vremenu

Na začetku svojega nagovora se je papež pošalil o slabem vremenu, ki spremlja njegov obisk, rekoč da je mislil, da Brazilci iz Ria ne marajo mraza in dežja, a so pokazali, da je njihova vera močnejša. Po poročanju BBC je papež romarje pozval k "divjemu" praznovanju dneva mladih: "Želim, da zavzamete ulice. Želim, da Cerkev zavzame ulice."

Do obiska papeža prihaja po tednih množičnih protestov po Braziliji proti naraščajočim cenam in vladni korupciji. Papež je v nagovoru mlade tudi pozval, naj ne obupajo, saj je korupcijo in krivice mogoče premagati z njihovo pomočjo.

V faveli poziv h kulturi solidarnosti

Pred tem je papež v Riu obiskal favelo Varginha, kjer je pozval k solidarnosti z revnimi. Kot je dejal, bi vsak moral prispevati k temu, da se končajo "številne socialne neenakosti". Egoizem in individualizem ne ustvarjata boljšega sveta, pač pa ga "kultura solidarnosti", je dejal Frančišek. V faveli je obiskal tudi neko družino in v tamkajšnji župnijski cerkvi blagoslovil nov oltar.

Danes na srečanje z mladimi zaporniki

Papež bo svoje prvo apostolsko potovanje v tujini danes nadaljeval s srečanjem z mladoletnimi zaporniki, z balkona nadškofije Rio de Janeiro bo molil angelovo čaščenje ter zvečer prisostvoval križevemu potu.

Svetovni dan mladih, osrednji dogodek katoliške mladine, ki se ga udeležuje tudi 60 mladih iz Slovenije, se bo končal v nedeljo s papeževo mašo.

Komentarjev 1
  • speris 11:55 26.julij 2013.

    No potem naj cerkev proda vso svojo premozenje in ga razdeli med ljudi. MAFIA