Svet
6 ogledov

Želiš narediti izpit? Plačaj!

Statistike trdijo, da sta življenska doba in izobrazba povezani.(Foto: iStockpho Žurnal24 main
Italijansko visokošolsko javnost pretresa hud škandal, potem ko se je izvedelo, da so profesorji na rimski univerzi prodajali izpite.

Po poročanju časnika La Repubblica je več profesorjev in drugih uslužbencev univerze La Sapienza v Rimu med letoma 2002 in 2003 študentom v indekse pozitivno oceno vpisalo v zameno za "modro kuverto".

Cena izpita se je gibala med 1.500 in 3.000 evri, odvisno od predmeta. Sprva je bilo vpletenosti v afero osumljenih 35 ljudi, pozneje pa se je preiskava osredotočila na dejavnosti pravne fakultete ter na šest profesorjev, 12 študentov in devet drugih univerzitetnih delavcev.

V okviru akcije, po kipu boginje ob vhodu v univerzitetno stavbo poimenovane Minerva, so preiskovalci pregledali več pisarn in stanovanj docentov, študentov in zaposlenih. Med vpletenimi so celo rektor univerze Renato Guarini in njegovi hčerki, sicer profesorici in raziskovalki na univerzi La Sapienza.

Obtoženi se bodo  zaradi obtožb o vpletenosti v kriminalni organizaciji in soudeležbi v korupcijskem dejanju pred sodiščem zagovarjali 9. julija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.