Svet
5442 ogledov

Želje novega hrvaškega ministra o meji s Slovenijo

meja Saša Despot
Novi hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman je danes v pogovoru za prvi program hrvaškega radia dejal, da pričakuje s slovenskimi kolegi pogovore o dvostranski rešitvi vprašanja meje.

"Imam občutek, da bi to lahko znova dali na dnevni red, bilateralno, tako da bi obe državi imeli win-win situacijo," je dejal po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina.

Hrvaška je tovrstna pričakovanja izrazila že večkrat, čeprav že več kot leto dni velja sodba arbitražnega sodišča o meji med državama, ki je Zagreb ne spoštuje.

Radman je ob tem dejal, da sta tako Hrvaška kot Slovenija članici EU postali brez rešenega spora o meji.

Na vprašanje, ali bi morala Hrvaška zagovarjati reševanje dvostranskih vprašanj s sosednjimi državami, ki so na poti v EU, še preden "bi dobile vstopnico" za vstop v unijo, pa je dejal, da je "v interesu Hrvaške zaprtje vseh dvostranskih vprašanj, še posebej zaradi naše zgodovine".

Izpostavil je, da ima Hrvaška kot članica Nata in EU ter v okviru prihodnjega predsedovanja Svetu EU odgovorno vlogo pri spodbujanju reševanja vseh odprtih vprašanj.

"Tri top članice EU"

Glede torkovega obiska novoizvoljene predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen v Zagrebu, pa je ocenil, da bi morali na Hrvaškem izpostaviti, da država sodi med "tri top članice EU". Meni, da je njen obisk tudi izraz spoštovanja premierju Andreju Plenkoviću, ki je bil pogajalec EPP na pogovorih o glavnih položajih EU.

Radman je vodja hrvaške diplomacije postal 19. julija v okviru obsežnejše rekonstrukcije vlade. Na položaju je nasledil Marijo Pejčinović Burić, ki bo jeseni prevzela položaj generalne sekretarke Sveta Evrope.

Komentarjev 11
  • Avatar omega_v6
    omega_v6 08:19 28.julij 2019.

    Ni ga dogovora katerega bi se Hrvati držali!! Pa,če bi jim dali vse do Ljubljane bi hoteli še več!! Moj oče je vedno govoril "čuvaj se brata Hrvata"!! Hrvati niso narod samo poglejte kaj delajo v tueizmu celo SENCO zaračunavajo!? ...prikaži več Potem bo pa zopet kriv nekdo drug,ko bodo rezultati turizma slabi!!

  • ziga 08:18 28.julij 2019.

    tudi jaz imam veliko želja pa se ne uresničijo

  • antitrust 00:45 28.julij 2019.

    Še en fantastičen dan ?