Svet
900 ogledov

Zelo pomembna odločitev britanske vlade

Theresa May EPA
Britanska vlada je danes podprla osnutek dogovora o brexitu, je po seji vlade v Londonu zvečer sporočila premierka Theresa May. Kot je poudarila, je ta odločitev v interesu Velike Britanije.

Seja, na kateri je britanska vlada razpravljala o dogovoru z Brusljem o brexitu, se je močno zavlekla in je trajala več kot pet ur, po njej pa je premierka namesto sprva načrtovane novinarske konference imela le kratko izjavo.

"Skupna odločitev kabineta je, naj se vlada strinja z osnutkom dogovora," je dejala Mayeva in dodala, da je dogovor najboljše, kar so lahko izpogajali.

"Razum in srce mi pravita, da je to odločitev, ki je v najboljšem interesu celotnega Združenega kraljestva," je dejala britanska premierka in poudarila, da je to tudi odločitev, ki gre v korak s tistim, za kar so se Britanci odločili na referendumu.

A vsi v vladi, kot poročajo britanski mediji, niso tako zadovoljni z dogovorom. Slišati je govorice o tem, da bi lahko nekateri ministri odstopili ali da bi se morala premierka soočiti z glasovanjem o nezaupnici.

Tudi Mayeva, ki naj bi v četrtek znova nastopila v parlamentu, je dala vedeti, da jo čakajo težke preizkušnje. "Vem, da so pred nami težki dnevi," je dejala in dodala, da je "povsem razumljivo", da bo dogovor deležen natančnega ocenjevanja.

Vsebina dogovora še ni bila razkrita, a po poročanju britanskih medijev, ki se sklicujejo na vladne vire, dogovor predvideva začasno rešitev, s katero bi meja med Irsko in Veliko Britanijo ostala odprta, če London in Bruselj do konca leta 2020 ne bi dosegla novega trgovinskega dogovora. T. i. varovalka zdaj predvideva, da bo Velika Britanija začasno v celoti ostala del carinske unije tudi po izteku prehodnega obdobja. Vključuje tudi dodatna določila za Severno Irsko glede carin in regulacij.

Potem ko je britanska vlada sporočila svojo odločitev, naj bi pred novinarje v Bruslju ob 21. uri stopil tudi vodja evropskih pogajalcev Michel Barnier.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.