Svet
9 ogledov

Zeman postal novi češki predsednik

Miloš Zeman Reuters
Miloš Zeman je že zmagovalec predsedniških volitev na Češkem, kažejo neuradni podatki, ki jih je sporočil statistični urad po preštetih glasovih z vseh volišč.

Zeman, ki velja za levo usmerjenega, je prejel 54,8 odstotka glasov volivcev. Sedanji zunanji minister Karel Schwarzenberg pa je prejel 45,19-odstotno podporo.

Schwarzenberg je že kmalu potem, ko je postalo jasno, da ne more prehiteti Zemana, priznal poraz, čestital tekmecu in izrazil upanje, da bo Zeman predsednik vseh Čehov. Izrazil je tudi upanje, da bo boljši predsednik, kot je bil odhajajoči Vaclav Klaus.

"Zdaj pa prihaja igra za reprezentanco Češke"

Zeman pa je v prvi izjavi obljubil, da bo predsednik "spodnjih desetih milijonov državljanov". Češka ima sicer kakih 10,5 milijona prebivalcev. "Ne bom predsednik mafije botrov, ki so paraziti naše družbe in nam pijejo kri iz naših teles," je dejal, kot poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Volilno kampanjo je ponazoril z nogometno tekmo oz. derbijem med praškima Sparto in Slavio. "Zdaj pa prihaja igra za reprezentanco Češke," je dejal in hkrati napovedal, da ga bo njegova prva pot v tujino vodila na Slovaško. Položaj bo prevzel 8. marca.

68-letni Zeman, ekonomist po izobrazbi, je bil kot nekdanji vodja socialdemokratov (ČSSD) premier v letih 1998-2002, danes pa je častni predsednik Stranke državljanskih pravic, ki jo je ustanovil po izstopu iz ČSSD.

S svojimi izjavami je večkrat poskrbel za napetosti v odnosih s tujino. Leta 2002 se je umaknil iz visoke politike in zaživel kot upokojenec. V letih 1968-1970 je bil član komunistične partije, iz katere pa je bil izključen zaradi nasprotovanja posredovanju sil Varšavskega pakta na Češkoslovaškem.

Nižja volilna udeležba

V drugem krogu volitev je bila sicer udeležba 59,1-odstotna in s tem za približno dve odstotni točki nižja kot v prvem krogu, ki je potekal pred dvema tednoma. Podatki razkrivajo še, da je na primer v Pragi zmagal Schwarzenberg, medtem ko so vse ostale regije glasovale za Zemana.

V prvem krogu 11. in 12. januarja je Zeman prejel 24,22 odstotka glasov, Schwarzenberg pa 23,40 odstotka. Presenetljivo pa je izpadel eden od favoritov, nestrankarski nekdanji premier Jan Fischer, ki je na tretjem mestu prejel 16,35 odstotka glasov.

Čehi so imeli sicer tokrat prvič v zgodovini možnost neposredno voliti predsednika države. Doslej so ga namreč vedno izbirali člani spodnjega in zgornjega doma parlamenta, v skladu z lansko spremembo ustave pa je ta pravica prešla na volivce.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.