Svet
11649 ogledov

Pozabite, kaj ste se učili v šoli, Zemlja ima še en ocean

Antarktični ocean Profimedia
Planet Zemlja ima peti ocean, ki je drugi najmanjši na svetu.

Arktičnemu, Atlantskemu, Indijskemu in Tihemu oceanu se je pridružil še Južni ocean. Znanstveniki National Geographica so ga priznali prejšnji teden na svetovni dan oceanov, 8. junija. Strokovnjaki so na svetovni dan oceanov proglasili, da vodni tok okoli Antarktike ločuje tamkajšnje vode od preostalih voda in da so vredne svojega imena - Južni ocean.

Alex Tait, geograf revije, je ob novici dejal, da je sprememba imena sledila pobudi National Geographic Society za ohranitev svetovnih oceanov. "Vedno smo ga pripoznavali, vendar nekoliko drugače kot druge oceane," je izjavil Tait. "Južni ocean je že dolgo znan med znanstveniki, a ker ni bilo mednarodnega sporazuma, ga nismo nikoli uradno priznali," je še pojasnil.

Znanstveniki so že več kot pred 20 let priznali obstoj petega oceana, v katerem je tudi Antarktični cirkumpolarni tok, hladen morski tok, ki se premika od zahoda proti vzhodu, ki je nastal pred približno 34 milijoni let, ko je območje današnje Antarktike bilo ločena od Južne Amerike.

Gre za ocean, ki v celoti obdaja Antarktiko in se razteza severno od Antarktike do 60 stopinj južne širine ter meji na Atlantski, Indijski in Tihi ocean, del katerega so včasih te vode bile. Od drugih oceanov ga ločujejo tokovi in ne celine. Danes je to drugi najmanjši ocean na svetu, manjši je le še Arktični ocean. Je življenjski prostor edinstvenega ekosistema. To je edino mesto na svetu, kjer lahko vidite cesarskega pingvina, tjulnje Wendell in tisoče drugih edinstvenih organizmov, ki jih drugje ni.

Mednarodna hidrografska organizacija je sicer izraz za ta ocean priznala že leta 1937, a ga je leta 1953 razveljavila. Meje Južnega oceana so bile Mednarodni hidrografski organizaciji predlagane leta 2000. Vendar se vse države še ne strinjajo glede predlaganih meja.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Edward_Adkins 12:13 17.junij 2021.

    Zaslužujem od 130 do 180 dolarjev na uro, tej službi sem se pridružil pred tremi meseci in v prvem mesecu sem prejel 27853 dolarjev od te službe in veste, sledite tej spletni strani ......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑭𝒂𝒔𝒕𝑪𝒂𝒔𝒉7.𝐜𝐨𝐦