Svet
6 ogledov

Zemljevid za milijon dolarjev

Zemljevid iz leta 1602, ki so ga prodali za milijon dolarjev. (Foto:AP) Žurnal24 main
Starodavni zemljevid sveta iz leta 1602, v katerega središču je Kitajska, narisan pa je na rižev papir, so prvič postavili na ogled.

Zemljevid je izrisal italijanski misionar Matteo Ricci; na svetu obstaja le šest kopij, le dve v relatino dobrem stanju. Zaradi njegove redkosti in velike nevarnosti, da bi se ga uničilo, narisan je namreč na rižev papir, so ga poimenovali kar „Črni tulipan kartografije“.

Oktobra so ga prodali za milijon dolarjev, s čimer je postal drugi najdražji prodani zemljevid. Zemljevid naj bi predstavljal trenutek, ko se je zahod srečal z vzhodom.

V knjižnici Kongresa v Washingtonu so kartografsko redkost danes prvič postavili na ogled. Zemljevid različne dele sveta predstavlja s skicami in sličicami.

Zanimiva so tudi imena, ki so spisana poleg krajev: Chih-Li (Čile), Wa-ti-ma-la (Gvatemala), Ka-na-ta (Kanada), in Florida, ki je označena kot „dežela rož".

Avtor zemljevida, misionar Matteo Ricci, je bil izredno moder mož,“ meni eden od skrbnikov zemljevida, Ford W. Bell. „Kitajsko je postavil v samo središče zemljevida, s čimer je podčrtal njeno pomembnost v takratnem svetu."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.