Svet
44 ogledov

Žena belgijskega pedofila izpuščena

Michelle Martin Reuters
Nekdanjo soprogo in sostorilko belgijskega pedofilskega množičnega morilca Marca Dutrouxa Michelle Martin je sodišče v Belgiji izpustilo iz zapora. Izpust je pogojen, bivati pa bo morala v samostanu nun iz reda klaris.

Belgijsko kasacijsko sodišče je odpravilo zadnjo sodno oviro za izpustitev Michelle Martin na prostost, s tem ko je zavrglo pritožbe civilne družbe in generalnega tožilca iz Monsa Clauda Michauxa na odločitev sodišča v Monsu, ki je 31. julija odobrilo pogojni izpust 52-letne Martinove.

Martinova, nekdanja osnovnošolska učiteljica, je za zapahi prebila 16 od 30 let zapora, na katerega so jo leta 2004 obsodili zaradi sodelovanja pri Dutrouxovih zločinih. Glede na odločitev kasacijskega sodišča je Martinovo treba iz zapora izpustiti takoj.

Bivati bo morala z nunami

Po izpustitvi bo morala Martinova v samostan sester klaris v Malonnu na jugu Belgije, kamor bi lahko prispela že drevi. V sam red Martinova ne bo vstopila, a bo morala sodelovati pri samostanskih opravilih.

Samostan bo lahko zapustila, ne bo pa smela v dve regiji, v katerih je živela z bivšim možem. Prav tako ne bo smela imeti stikov z mediji, nadaljevati pa bo morala v zaporu začeto terapijo. Prav tako bo morala poravnati odškodnino svojcem žrtev.

Svojci zgroženi

Novica o izpustitvi Martinove je med svojci Dutrouxovih žrtev povzročila jezo, poleg tega pa znova obudila razpravo o tem, da storilci najhujših kaznivih dejanj ne bi smeli imeti možnosti predčasne izpustitve iz zapora.

Kakih deset ostarelih sester klaris, ki živijo v Malonnu, je medtem sporočilo, da so se Martinovo, ki naj bi v zaporu postala globoko verna, odločile sprejeti na podlagi tradicije samostanskega gostoljubja in usmiljenja.

Martinove, ki velja za najbolj osovraženo žensko v Belgiji, ni želel sprejeti nihče drug. Zaradi prihoda bivše Dutrouxove soproge so v običajno mirni okolici samostana močno poostrili varnostne ukrepe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.