Svet
7 ogledov

Ženi sporočili, da je en talec ubit

Japonska talca Youtube
Japonska preiskuje, ali je video, na katerem naj bi pripadniki Islamske države (IS) umorili enega od japonskih talcev, resničen.

Prve vesti pravijo, da je žena enega od obeh zajetih talcev po elektronski pošti dobila video s sporočilom, da je eden od talcev ubit. Tako naj bi v videu preživeli talec Kenji Gota molil fotografijo domnevno umorjenega talca Harune Yukawe. Neodvisni viri avtentičnosti videoposnetka še niso potrdili.

Na videoposnetku je tudi slišati glas, domnevno enega od talcev, ki japonsko vlado prosi, naj ugodi zahtevam IS. Ostalih grozljivosti, ki jih je bilo mogoče videti v prejšnjih videoposnetkih IS ob usmrtitvah talcev, tokrat na posnetku ni.

V videu naj bi bila tudi podana zahteva o takojšnjem plačilu odkupnine 200 milijonov dolarjev za drugega talca, poroča agencija AP.

"Neodpustljivo!"

Japonski premier Šinzo Abe je takoj sklical izredno sejo vlade, na kateri so morebitni uboj talca označili kot "nesprejemljivo in neodpustljivo dejanje." Oblasti sicer še preverjajo verodostojnost sporočila. 

Predstavniki IS so v torek zahtevali takojšnje plačilo odkupnine za 47-letnega novinarja Kenjija Gota in 42-letnika avanturista ter "navdušenca nad vojno" Haruno Jukawo. Rok je medtem potekel, japonsko vlado pa je k rešitvi v pozvala tudi novinarjeva mati. Japonska se je sicer skupaj z ostalimi državami skupine G7 zavezala, da ne bo plačevala odkupnin za zajete talce. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.