Svet
8 ogledov

Ženska polna drobcev iz letal

Marija Klipa (Foto: Pixsell) Žurnal24 main
Starejša ženska, ki so jo poškodovali deli migov, ki sta včeraj strmoglavila na Hrvaškem, se je sama privlekla do hiše. Zdaj leži močno poškodovana v bolnišnici.

69-letna Marija Klipa leži na intenzivnem oddelku splošne bolnišnice v Ogulinu. Njena družina zahteva, da jo premestijo v zagrebški klinični center.

"Marijo Klipa so v bolnišnico pripeljali v šoku, a pri zavesti. Ima poškodbe leve nadlakti, leve strani glave, prsnega koša, desne podlaktnice, obeh stegnenic in spodnjega dela trebuha," je za Jutarnji list povedal kirurg dr. Zlatko Grbačić. Iz telesa so ji potegnili več drobcev, ki so jo zadeli, nekaj pa jih je še ostalo in jih bodo odstranili kasneje.

V bolnišnico jo je pripeljal sosed Đuro Jančić. "Marija se je onesvestila, ko so nanjo začeli padati deli letal. Po 15 minutah je prišla k zavesti in se sama priplazila k hiši. Reševalci so zgrešili smer," pripoveduje Jančić, zato jo je kar sam odpeljal v bolnišnico, kjer jo čaka dolgotrajno zdravljenje.

Za nesrečo krivo varčevanje?
Pilota migov sta jo v nasprotju z žensko odnesla skoraj brez poškodb. Danes ju je v bolnišnici obiskala premierka Jadranka Kosor in odločno zavrnila namige, da so za nesrečo krivi varčevalni ukrepi na račun kakovosti letal.

"Pogovorila sem se s pilotoma in povedala sta, da je bilo vse v najlepšem redu. Zdaj čakamo na rezultate preiskave,"  pravi Kosorjeva. 

Miga 21 sta strmoglavila včeraj okrog 13. ure sta pri Slunju med vojaškimi vajam. Ker so se pojavile informacije, da naj bi enemu izmed njiju odpadel del kabine in zadel drugega, zato naj bi se oba zrušila, so se pojavila ugibanja o varčevanju v vojski na račun varnosti. To sta danes Kosorjeva in Vukelić, ki je o tem spregovoril že včeraj, odločno zanikala, poročajo hrvaški mediji.

A glede na to, da so bili deli letal raztreseni povsod naokoli, en del je celo hudo poškodoval žensko, ki je delala na polju, so se pojavili namigi, da je vsaj eno letalo očitno razpadlo že v zraku. To naj bi bila posledica zategovanja pasu, ki vključuje tudi pomanjkljive servise letal.

V bran vladi se je postavil upokojeni poveljnik hrvaškega vojnega letalstva Josip Štimac, ki pravi, da je normalno, da se na podobnih vajah zgodijo nesreče in da je čudež, da se je tokrat od leta 1995 prvič zgodila nesreča. "Letali, ki sta se zrušili, sta bili zagotovo varni, saj se celoten servis migov 21 opravi vsakih 10 let, motor pa se zamenja na vsakih 100 ur poletov. Tudi pilota nista mogla biti kriva za nesrečo, ker sta se uspela katapultirati v zelo kratkem času, torej sta bila dobro usposobljena," pojasnjuje za Večernji list Štimac.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.