Svet
8508 ogledov

Ženska z golim oprsjem nad Berlusconija

Volitve v Italiji Epa
V Italiji potekajo parlamentarne volitve. Na volišču, kjer je volil nekdanji premier Berlusconi, je prišlo do incidenta.

Na parlamentarnih volitvah v Italiji je do 12. ure po poročanju nemške tiskovne agencije dpa glasovalo 19,4 odstotka od 46,5 milijona volilnih upravičencev, kar je 4,5 odstotne točke več kot na prejšnjih parlamentarnih volitvah februarja 2013. Italijani sicer na volišča tradicionalno večinoma odhajajo v drugem delu dneva.

Volitve v Italiji | Avtor: Epa Epa

Vodja desnosredinskega zavezništva, ki ga sestavljajo Naprej Italija, Bratje Italije in Liga, in večkratni nekdanji premier Silvio Berlusconi je glas oddal v Milanu. Na volišču ga je pričakal protest feministične aktivistke, ki je golih prsi vzklikala slogane proti 81-letnemu medijskemu mogotcu, na kar so jo odstranili iz prostorov.

Volitve v Italiji | Avtor: Epa Epa

Pred volišči čakalne vrste

Zaradi novega volilnega sistema, ki naj bi učinkoviteje preprečeval goljufije, in z njim povezanega varnostnega preverjanja so pred mnogimi volišči nastale dolge vrste. "Čakati moramo celo uro, na prejšnjih volitvah je trajalo največ 15 minut," je dejal eden od volivcev. Zaskrbljenost zaradi tega je izrazil tudi Berlusconi. "Zelo dolgo traja. Bojim se, da bodo vrste dolge tudi zvečer, in skrbi me, da nekateri morda sploh ne bodo mogli voliti," je dejal.

Volitve v Italiji | Avtor: Epa Epa

Z nekaterih volišč so že dopoldne poročali o težavah z glasovnicami z napačno napisanimi imeni nekaterih kandidatov ali natisnjenimi napačnimi simboli. V Palermu so tako morali v noči na danes na novo natiskati 200.000 glasovnic, posledično pa so morali volišča odpreti z veliko zamudo. Milijon glasovnic za senatne volitve so morali na novo natiskati tudi v Trentu na Južnem Tirolskem, ker je v imenu enega od kandidatov manjkala črka.

Današnje italijanske volitve opazuje 36 opazovalcev Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) pod vodstvom švedske poslanke Margarete Cederfelt. Posebej podrobno spremljajo potek volitev na jugu Italije, kjer so bojazni, da bi mafija lahko vplivala na volivce.

Rim, Italija Danes pri sosedih Svet Italiji se obeta obdobje nestabilnosti

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • borut08 11:12 05.marec 2018.

    Zdej bo pa dobila vabilo na bunga bunga.

  • Avatar skeptik
    skeptik 17:55 04.marec 2018.

    Sem za hip pomislil, da je to spet članek od Ane H. Fetiševe

  • mph 17:17 04.marec 2018.

    Zanimivo kako so feministke tiho pri vdoru pripadnikov najbolj anti-ženske religije.