Svet
61 ogledov

"Ženske in otroci najprej" je le mit

Titanik Reuters
Raziskava 18 najhujših ladijskih nesreč je pokazala, da je pravilo "ženske in otroci najprej" le mit. V resnici velja "vsak moški naj poskrbi zase". Tudi pravilo "kapitan gre na dno z ladjo" je iluzija.

Švedski ekonomisti so pod drobnogled vzeli 18 najhujših ladijskih nesreč od 19. stoletja naprej in razbili vse mite o pogumnih kapitanih in kavalirskih moških. Podatki o možnosti preživetja ob potopu ladje so naslednji: najbolje jo odnese posadka, ki ima kar 61-odstotno verjetnost preživetja, kapitan 44-odstotno, s 37 odstotki sledijo moški, ženske imajo le 27 odstotkov možnosti za preživetje in otroci le 15 odstotkov, poroča Los Angeles Times.

Ko gre ladja na dno, ugotavljajo švedski ekonomisti, velja pravilo "vsak moški naj poskrbi zase", "ženske in otroci najprej" in pa "kapitan gre na dno z ladjo" pa sta le romantična mita.

Dve svetli izjemi

So pa raziskovalci potopljenih ladij odkrili dve svetli izjemi, kjer so ženske in otroci res imeli prednost. Ni nenavadno, da se je pred natanko stotimi leti potopljeni Titanik proslavil v toliko filmih, saj je takrat dejansko veljalo pravilo "ženske in otroci najprej".

"Na Titaniku je bila stopnja preživetja žensk več kot trikrat višja kot stopnja preživetja moških," ugotavlja eden od avtorjev študije Mikael Elinder.

Druga svetla izjema je britanska ladja Birkenhead, ki se je potopila ob obali južne Afrike leta 1852. Na ladji je bilo več sto vojakov in njihovih družin. Ko je ladja zadela ob čer in se začela potapljati, je kapitan ukazal, da se lahko v rešilne čolne vkrcajo le ženske in otroci in da moški ne smejo skočiti v vodo in plavati za čolni, saj bi se prenapolnjen čoln prevrnil in končal v morju, polnem morskih psov. Tudi Birkenhead je postal kot Titanik opevana razbitina.

Komentarjev 1
  • ghz891 22:51 31.julij 2012.

    Doh, saj je tvoj lajf reši si ga sam.