Svet
47 ogledov

"Ženske plačane manj, ker so šibkejše, manjše in manj inteligentne"

Janusz Korwin-Mikke EPA
Evropski parlament je začel preiskavo glede sovražnega govora proti desničarskemu evropskemu poslancu iz Poljske Januszu Korwin-Mikkeju, ki je med sredino parlamentarno razpravo v Bruslju dejal, da morajo biti ženske manj plačane kot moški, ker so "šibkejše, manjše in manj inteligentne".

Evroposlanci, ki so jih izjave med parlamentarno razpravo o razkoraku v plačilu med spoloma v Bruslju osupnile, so pozvali k ustreznim ukrepom proti Korwin-Mikkeju, vodji konservativne evroskeptične poljske stranke Korwin, v Evropskem parlamentu pa je samostojni poslanec.

"Tovrstne izjave so v nasprotju s temeljnim načelom parlamenta o enakosti spolov," je poudaril vodja skupine socialistov in demokratov (S&D) v Evropskem parlamentu Gianni Pittella.

Če bo spoznan za krivega, Korwin-Mikkeju grozi denarna kazen ter začasen odvzem glasovalnih pravic in prepoved sodelovanja v dejavnostih parlamenta.

Evropski parlament je tega poljskega evroposlanca zaradi neprimernih izjav ali dejanj kaznoval že večkrat, nazadnje julija lani zaradi njegove primerjave množičnega prihoda migrantov v Evropo z "razlitjem fekalij". Takrat so mu od plače odtegnili plačilo za deset dni, kar je 3060 evrov, pet dni pa ni smel sodelovati v dejavnostih parlamenta.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Gigiiinjo 17:59 03.marec 2017.

    definitivno mutecampak da ona predstavlja vse ženske evrope in jih ščiti? hja draga. bo treba malo manj ilegalnih migrantov pripelat da bi bo kdo to verjel

  • Kirka 16:38 03.marec 2017.

    No, pa nam je, ženskam, ta cvet inteligence lepo povedal, kam spadamo. In ker je na tem svetu ogromno takšnih "cvetov", ki imajo moč odločanja o usodi človeštva, gre svet v maloro.

  • Pepe007 12:20 03.marec 2017.

    Politične razprave o plačah po spolih v EU so zguba časa. Naj se raje menijo, kako bo čim več delovnih mest. Potem bodo imeli delavci moč, da se pogajajo o plači in da izbirajo delovno mesto. Hočeš nočeš je ...prikaži več trenutno tako, da je v nekaterih poklicih precej več moških in v drugih žensk. In verjetno bo še dolgo tako, ker so za eno delo potrebne ene sposobnosti, za drugo pa druge. In tako moški kot ženske imajo določene specifike (denimo fizična moč, sposobnost empatije...) ter tudi želje.