Svet
1 ogledov

Ženske prvič v iranski vladi

Ahmadinedžad predlaga, da bi ministrski položaj v novi iranski vladi zasedle tri Žurnal24 main
Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je predstavil svoj 21-članski kabinet, v katerem je tudi 13 novih ministrov. Med njimi pa so tudi prve tri ženske v zgodovini iranske islamske republike.

Ahmadinedžad je iranskemu parlamentu predlagal imenovanje Fatemeh Adžorlu za ministrico za blaginjo in socialno varnost, Marzieh Vahid Dastdžerdi za ministrico za zdravje, Susan Kešavarc pa za ministrico za šolstvo. Iran je imel nazadnje ministrico še v času iranskega šaha, po islamski revoluciji 1979 pa so jo usmrtili.

Agencija Fars sicer ne navaja posameznih ministrskih položajev. Tako naj bi na primer dosedanji zunanji minister Manušer Motaki ostal v ministrski ekipi, ni pa jasno, ali na istem položaju kot doslej. Po navedbah Farsa bi lahko Motaki zamenjal tudi glavnega iranskega jedrskega pogajalca Saida Džalilija.

Ahmadinedžadov predlog sestave kabineta je sicer že naletel na negodovanje nekaterih poslancev, češ da bi se moral posvetovati z njimi in zagotoviti, da imajo njegovi ministri prave izkušnje in ugled. Motile naj bi jih predvsem omenjene ženske kandidatke za ministrice. 290-članski parlament bo sicer o vladnem kabinetu glasoval 30. avgusta.

Iranski predsednik je bil tarča kritik zaradi pogostih menjav med prvim mandatom, med katerim je zamenjal deset ministrov in dva guvernerja centralne banke, obdržal pa neizkušene ministre. Po mnenju opazovalcev je s tem želel povečati svoj vpliv na določenih ministrstvih in se znebiti ljudi, ki se niso strinjali z njegovo politiko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.