Svet
19 ogledov

Ženske s protestom nad Berlusconija

ženske, protest, berlusconi
1/9
Žurnal24 main
Italijanke, ki so na tamkajšnjega premierja Silvia Berlusconija jezne predvsem zaradi suma spolnih odnosov z mladoletno Maročanko Ruby, so protestirale po italijanskih mestih.

Italijanke so se odpravile na ulice in tako izrazile svoje nasprotovanje podobi žensk v Italiji, ki jo svetu posredujejo italijanski politiki in mediji. Na enem izmed transparentov tako Berlusconiju sporočajo: "Po Mubaraku je na vrsti Berlusconi".

Protesti so napovedani v vseh večjih italijanskih mestih, najmnožičnejši pa bodo predvidoma potekali v Rimu in Milanu. Shodi proti Berlusconiju naj bi potekali tudi v drugih državah, med drugim v Londonu, New Yorku in Tokiu.

"Vladajoča elita ne upošteva nobenih pravil"
"Protestiramo proti vladajoči eliti, ki ne upošteva nobenih pravil. Italijanske ženske čutimo, da nas je ta premier razžalil," za danes napovedane proteste utemeljujejo njihove pobudnice, obenem pa poudarjajo, da so protesti nestrankarski. Svojo udeležbo na shodu v Rimu je med drugim napovedala vodja največjega italijanskega sindikata CGIL Susanna Camusso.

Fotografije si oglejte v GALERIJI.
Berlusconi je že skoraj dve leti vpleten v različne afere s (pre)mladimi ženskami, dekleti na poziv in razuzdanimi zabavami. Tožilstvo v Milanu je v sredo na sodišču vložilo zahtevo za hitro sojenje premierju v primeru Ruby. Obtožujejo ga, da je plačal za spolne odnose z mladoletno prostitutko in da je zlorabil uradni položaj, ko je posredoval pri policiji za njeno izpustitev iz zapora.


"Konec diskriminacije žensk"

Organizatorke današnjih protestov sicer poleg premierja moti tudi "nespodobno predstavljanje žensk v časnikih, na televiziji in v javnosti kot golih objektov spolne trgovine", zahtevajo pa še konec diskriminacije žensk na trgu dela in slabo urejenega otroškega varstva ter več služb za polovični delovni čas in spodbud za družine.

Italija je ena od evropskih držav z najnižjim deležem žensk v politiki, v italijanskem parlamentu na primer sedi le dobrih devet odstotkov žensk. Poleg tega je med črnimi ovcami glede zaposlovanja žensk, saj kar polovica Italijank nima službe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.