Svet
117 ogledov

Ženske umrle zaradi podganjega strupa

Sterelizacija v indiji Profimedias
Ženske v Indiji, ki so umrle po masovni sterilizaciji, so dobile zdravilo s sestavino, ki jo sicer uporabljajo v podganjem strupu.

V indijski zvezni državi Chhattisgarh  je po sterilizaciji v državnem zdravstvenem kampu pretekli teden umrlo najmanj 14 žensk.

Uradnik iz zdravstvenega urada zvezne države Alok Shukla je povedal, da se je zdravstveno stanje žensk poslabšalo, potem ko so očitno zaužile zdravila, ki so vsebovala cinkov fosfid, ki ga najpogosteje uporabljajo v podganjem strupu. Po besedah Shukle so ženske kazale simptome, ki se ponavadi pojavijo po zaužitju cinkovega fosfida.

Zdravila, predpisana ženskam, ki so umrla po sterilizaciji v državnem zdravstvenem kampu v osrednji Indiji, so verjetno vsebovala sestavino, ki jo sicer uporabljajo v strupu za podgane, so danes sporočile lokalne oblasti. Najmanj 14 žensk, ki so jih pred tednom dni v kampu v zvezni državi Chhattisgarh sterilizirali, je po posegu umrlo.

Pridržali zdravnika

Po navedbah lokalnih oblasti je zdravila, ki so jih zaužile prizadete ženske, proizvedlo podjetje Mahawar Pharma, doslej pa so jih v Chhattisgarhu prepovedali. Vzorce teh zdravil so že poslali na analizo v več mest po Indiji, ki naj bi razkrila dejanski vzrok smrti. Lastnika podjetja Mahawar Pharma in njegovega sina so že aretirali. Pridržali so tudi zdravnika, ki je izvajal množične sterilizacije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.