Svet
8 ogledov

Ženske za SD, moški za SDS

Žurnal24 main
Pahorjeva podoba je bolj všeč ženskam, Janševa odločnost pa moškim, komentira rezultate naše raziskave Matevž Tomšič s FUDŠ.

Če bi na volišča odšli samo moški, bi največ glasov dobila SDS, če bi šle na volišča le ženske, pa SD. Tako je pokazala Valiconova telefonska raziskava, ki so jo za Žurnal24 izvedli med 1.114 anketiranci. Med strukturo volilcev je večji razkol tudi pri NSi, ki jo pogosteje volijo ženske, in pri SNS, ki ima predvsem moške volilce. Če volilcev ne strukturiramo po spolu, bi po raziskavi SDS prejela 28 odstotkov glasov, SD 24, Zares 12, NSi deset, LDS sedem, DeSUS šest, SNS in SLS po štiri odstotke.

Po mnenju Zenela Batagelja iz Valicona bo SDS najverjetneje osvojila tri mandate, SD dva, po enega pa še Zares ali NSi. Sicer je Valiconova raziskava za Žurnal24 nakazala zasuk v desno: najrealnejša je možnost, da SDS osvoji tri mandate, SD dva, po enega pa še Zares in NSi.

STROKOVNJAKA KOMENTIRATA
Matevž Tomšič, Fakulteta za uporabne družboslovne študije:

Nekatere stranke so bolj ženske, nekatere bolj moške. SNS je recimo bolj moška stranka, tudi na splošno stranke, ki poudarjajo nacionalne vrednote, volijo bolj moški. Razkorak je pri NSi, ki jo voli več žensk, to lahko razložimo z religijskim elementom. Razkorak je tudi pri SD, kjer je poudarjena ženska nota, en razlog je lahko že figura predsednika stranke. Da SDS voli več moških, lahko pojasnimo tudi z osebnostjo Janše, ki je avtoritativna figura, deluje odločno.

Jernej Pikalo, Fakulteta za družbene vede:
To ni vezano samo na te volitve, tudi sicer se te stranke porazdeljujejo po nekem spolnem ključu. Da bi vedeli, v čem je problem, bi morali imeti tudi starostno segmentacijo žensk in moških. Razlog, da moški bolj volijo ene  stranke, ženske pa druge, je verjetno tudi v mačističnem elementu. S tem nočem reči, da je SD feminizirana ali SDS mačistična stranka, gre za razlike v posredovanju politik, v načinu dela, načinu sprejemanja odločitev in tako dalje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.