Svet
4015 ogledov

Tokrat zaradi nasilja do bivšega kaznovali žensko

zapor rešetke Nino Verdnik
30-letnici so dodelili dobre edva tedna zaporne kazni in plačilo stroškov postopka.

Te dni je bila na občinskem prekrškovnem sodišču v Zagrebu obsojena 30-letnica zaradi, kot piše v sodbi, psihičnega nasilja nad bivšim možem. Incident, za katerega je bila obsojena, se je zgodil julija v družinski hiši v zagrebški Dubravi. Poleg kazni zapora so ji naložili še plačilo stroškov postopka v znesku 50 evrov in prepoved približevanja za deset mesecev. 

Ker drugih prič ni bilo, je sodišče zaslišalo obdolženko in njenega nekdanjega moža, ki je bil zaslišan kot priča. Trdil je, da je, ko je prišla po najmlajšega od njunih štirih otrok, začela kričati in preklinjati.

"Začele so se psovke in zmerjanja, 'jebi ti mater, jebi te mater, to ni tvoja hiša, ne delaj se mangupa, zakaj me prijavljaš, ubila te bom, izgubiti nimam kaj.' Rekel sem ji, da je prepozno, zgodilo se je v dnevni sobi. Rekla je, da gre pobrati več stvari, rekel sem, da je prepozno, ura je bila deset zvečer, nakar je rekla, da gre na policijo," je povedal obdolženčin nekdanji mož.

"Njegova bivša žena je odšla k sosedu, pustila je ključe, ko je odšla od hiše, je poklical policijo, razburjen in prestrašen je prosil za posredovanje policije," piše v zapisniku s sojenja. 

Sodišče naložilo, da si stojita iz oči v oči

Obtožena je dejala, da se ne čuti krive in da se dogodek, kot ga opisuje njen bivši mož, ni zgodil. Rekla je, da je vstopila v hišo, nekdanjega moža ignorirala, nato pa sedla v avto. Sodišče ji ni verjelo.

Da bi ugotovila, kdo je kriv, je sodnica nekdanjima zakoncema ukazala, naj si stojita nasproti in se pogledata v oči. "Namen dokaznega dejanja soočenja je sočasno zaslišanje dveh oseb, ki sta predhodno podali nasprotujoče si izjave o istih dejstvih, vse z namenom, da se ugotovi prepričljivost izjav obdolžencev, kar je še posebej pomembno v situaciji, ko je obdolženec kaznivo dejanje zanikal," je pojasnilo sodišča.

Na koncu je sodišče verjelo njenemu nekdanjemu možu in 30-letnico obsodilo na 15 dni zapora, 50 evrov in prepoved približevanja nekdanjemu možu ter hiši, v kateri živi s štirimi otroki.

begunci Meja Slovenija Hrvaška policija glede nezakonitih migrantov: Mi nismo krivi!

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar lopov
    lopov 05:22 13.oktober 2023.

    Ogromno moških je v krempljih žensk in še kako znajo biti nasilne... vedar to mo#kim nihče ne verjame

  • Johny 19:19 12.oktober 2023.

    Pri nas je moški avtomatsko KRIV! Če slučajno ni, si ponovi prvi stavek.