Svet
62 ogledov

Žerjav in stampedo v Meki kosila življenja

Nesreča v Meki
1/4
Profimedias
V Meki so pričeli s preiskavo hude nesreče, ko je na največjo mošejo na svetu med nevihto padel žerjav. V nesreči in sledečem kaosu je umrlo najmanj 107 ljudi.

V času nesreče je bila v znameniti mošeji v Meki, ki je za muslimane eden najsvetejših krajev, velika množica vernikov. Muslimanski svet se namreč že pripravlja na enega vrhuncev verskega leta, ko bo čez dva tedna Meka postala prizorišče romanja oziroma hadža.

Nesreča se je zgodila v petek, na za muslimane sveti dan, popoldan po lokalnem času. Nesrečo naj bi med močnim vetrom povzročil udarec strele, nakar se je žerjav, ki je bil del velikanskega gradbišča, s katerim nameravajo oblasti Savdske Arabije povečati mošejo, prevrnil na predel mošeje. Sledil je še stampedo.

Poleg 107 mrtvih, kolikor so jih našteli doslej, je bilo ranjenih še najmanj 230 ljudi, fotografije in posnetki, ki so se pojavili na socialnih omrežjih tik po nesreči, pa prikazujejo razdejanje, množice trupel in ogromno krvi na sicer belo zloščenih tleh mošeje. 

Kako je padel:

 

Savdijske oblasti so že sprožile preiskavo, a kritiki so mnenja, da pristojni za varnost množic vernikov že leta skrbijo zelo pomanjkljivo. V času nesreče je bilo na območju mošeje namreč kar 800.000 vernikov, poroča BBC, vseeno pa je tam trenutno eno samo veliko gradbišče, nad katerim je razpetih kar 15 velikanskih žerjavov. 

Še veliko več ljudi, najmanj dva milijona, jih pričakujejo za hadž. Že lani so po tragičnih stampedih v zadnjih letih pričeli z obsežno prenovo, s čimer bi razširili območje za dodatnih 400.000 kvadratnih metrov in tako omogočili, da bi pri mošeji varno molilo do 2,2 milijona vernikov. Leta 2012 so jih sicer našteli kar tri milijone. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 09:32 12.september 2015.

    Zalivske države so podn od podna ko gre za varnost delavcev, tako da se ne čudim da so njihovi varnostni ukrepi podn od podna. Sam gradil bi na veliko, pa tud če žrtvujejo življenja drugih. Grdo. Lahk bi se potrudil ...prikaži večl za varnost. Jih ne bi toliko več dodatno stal.

  • STF 09:28 12.september 2015.

    Bog jih kaznuje, ker nimajo prostora za "begunce".