Svet
8 ogledov

Zgleden sprejem beguncev na Hrvaškem, senca zaradi grafitarjev

Beguinci na srbsko-hrvaški meji EPA
Medtem ko najbolj vplivni svetovni mediji hvalijo Hrvaško, da je za razliko od Madžarske v primeru begunske krize pokazala svojo humanitarno plat, se hrvaška policija ukvarja s preiskavo grafitov v Splitu in Facebook stranjo, ki širi nestrpnost do beguncev.

Številni svetovni mediji so včeraj v svojih poročilih o vstopu prvih beguncev na Hrvaško citirali Zorana Milanovića. New York Times piše, da je hrvaški premier objubil, da Hrvaška ne bo gradila nikakršnih zidov in to ne glede, spomni časnik, da je premier tik pred volitvami. Times je pri tem dodal tudi stališče politika Anteja Đapića, češ, da bo Hrvaška vedno pomagala  ženskam in otrokom, ne pa tudi mladim moškim, ki da "izgledajo, kot da so prišli iz telovadnice".

Britanski The Guardian izpostavlja razliko med pristopom do beguncev na Madžarskem in Hrvaškem in citira Milanovićeve besede, da bodeča žica v 21. stoletju ni odgovor, pač pa grožnja.

Bloomberg piše, da je nasilen pristop madžarske policije begunce prisilil, da preizkusijo alternativne smeri "skozi Hrvaško in Slovenijo". Tudi ta agencija citira hrvaškega premierja in izpostavlja, da je "beguncem odprl vrata na široko".

Preiskava policije

Hrvaška policija se medtem ukvarja s preiskavo grafitov s protiislamsko vsebino, ki so se pojavili v Splitu. Muslimanski begunci, kot izpostavljajo avtorji grafitov, niso dobrodošli ne v Splitu ne v ostalih predelih Hrvaške.

Policija sumi, da za grafiti stoji Facebook skupina "Islamist refugees are NOT welcome in Croatia", ki se je na svojem zidu pohvalila tudi s plakati "Split proti islamskim beguncem".

Grafiti s protiislamsko vsebino v Splitu sicer niso nobena novost; portal Index.hr je že pred kratkim pisal, da policija preiskuje grafit "Od Sućidra do Irana bit će groblja muslimana". Grafit so rekordno hitro premazali, policija pa njegove avtorje še vedno išče.

Grafit | Avtor: Facebook Facebook