Svet
21 ogledov

Zgodnje zdravljenje izniči okužbo

WHO priporoča, naj zdravniki osebe z virusom HIV začnejo zdraviti prej kot običa Žurnal24 main
Francoski raziskovalci so odkrili, da je s "funkcionalno metodo zdravljenja" okužbe virusa HIV ozdravljen eden od desetih bolnikov.

Če z zdravljenjem virusa HIV začnemo zelo zgodaj, manj kot 10 tednov po okužbi, obstajajo možnosti, da se izniči okužba virusa HIV. Samega virusa se, ko je bolnik okužen, se ne da izničita, saj zdravila za HIV znanstveniki še niso odkrili.

Eden od desetih bolnikov, okuženih z virusom, kot pravijo francoski raziskovalci, ima tako možnost, da s tako imenovano funkcionalno metodo zdravljenja (metodo zgodnjega zdravljenja) virus zavre. Obravnavali so skupino 14 ljudi, ki so s to metodo prenehali v povprečju treh let. Virus pri njih ni napredoval.

Običajno se zgodi, da po prenehanju jemanja zdravil virus ponovno izbruhne. To se bolnikom "Visconti", kot so jih poimenovali, ni zgodilo. Nekateri so bili sposobni nadzorovati ravni virusa za celo desetletje. "Nekateri imajo lahko virus pod nadzorom nekaj let, pa potem virus napreduje in se ponovno pojavi. Ali se bo vrnil ali ne, ne moremo predvideti," je povedal doktor Asier Saez-Cirion z inštituta Pasteur v Parizu.

Saez-Cirion dodaja, da "5 do 15 odstotkov bolnikov po tej metodi lahko virus nekoliko zaustavi. Še vedno imajo HIV, virus ni izkoreninjen, je pa izkoreninjena okužba", je povedal. Ob tem še poudarja, da je nujno, da se z zdravljenjem virusa začne čim bolj zgodaj, ko virus še ni razširjen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.