Svet
19 ogledov

Zgodovinska izguba BP

Sedanjega prvega moža družbe Tonyja Haywarda naj bi zamenjal Bob Dudley (desno). Žurnal24 main
Britanski naftni gigant British Petroleum je razglasil največjo finančno izgubo družbe v zgodovini korporacije, ki znaša približno 13 milijard evrov.
Razlog, da Hayward ni odstopil že prej, naj bi bilo "finaliziranje podrobnosti glede odhoda", kar konkretno pomeni pogajanja o odpravnini in drugih finančnih ugodnostih, ki jih bo dobil direktor družbe, odgovorne za največjo okoljsko katastrofo v ZDA.

Britanski naftni velikan British Petroleum (BP) je po poročanju BBC v drugem letošnjem četrtletju ustvaril 17 milijard dolarjev izgube (okoli 13 milijard evrov).

Izguba je posledica velikanskih stroškov izlivanja nafte v Mehiški zaliv, kar bo po zadnjih ocenah družbo stalo 32 milijard dolarjev oziroma približno 25 milijard evrov.

Zaradi sanacije nastalih razmer v družbi načrtujejo odprodajo okoli 30 milijard dolarjev (23 milijard evrov) naložb. Družba za drugo in tretje četrtletje svojim lastnikom tudi ne bo izplačala dividend.

 

V BP so tudi potrdili, da sedanji direktor BP Tony Hayward oktobra odhaja iz podjetja. Zamenjal naj bi ga ameriški kolega Bob Dudley, ki vodi čistilno akcijo v Mehiškem zalivu, Haywardu pa naj bi po nekaterih podatkih ponudili službo v skupni družbi BP in TNK v ruski Sibiriji. Hayward bo po neuradnih informacijah BBC ob odhodu dobil letno pokojnino v višini 720 tisoč evrov in še več drugih ugodnosti.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.