Svet
2 ogledov

Zgodovinski požari vse bolj ogrožajo

Evakuirani vaščani se bojijo, da bo število smrtnih žrtev še naraslo. Žurnal24 main
V Grčiji je v hudih požarih, ki naj bi bili podtaknjeni, umrlo že 63 ljudi. Ognjeni zublji ogrožajo tudi Olimpijo.

V Grčiji je v hudih požarih umrlo že 63 ljudi. Oblasti domnevajo, da so bili požari podtaknjeni, zato so že ponudile milijon evrov nagrade za pomoč pri iskanju storilcev. Sicer pa požari, najhujši v zadnjih 150 letih, ogrožajo tudi zgodovinske znamenitosti, med njimi Olimpijo, kjer so v antični dobi potekale prve olimpijske igre.

 
 

"Ogenj je čisto blizu naše vasi. Nihče ni ničesar naredil. Požaru smo prepuščeni na milost in nemilost. Veliko ljudi se je zateklo k reki. Za božjo voljo, nekaj se mora ukreniti, da ljudje ne bodo več umirali."

prebivalka vasi Friksa

 
Gorelo naj bi le nekaj metrov od antičnega stadiona, vendar pa naj bi gasilcem po poročanju agencij v nedeljo uspelo kraj obvarovati pred ognjem. Pogorela je sicer vsa okolica Olimpije, vendar "nam je uspelo rešiti muzej in arheološke ostanke" , je povedal grški minister za kulturo George Vulgarakis .

Atene so za pomoč pri gašenju požarov že zaprosile mednarodno skupnost. Doslej je pomoč poslalo že 12 evropskih držav, tudi Slovenija. V nedeljo je namreč v Grčijo poletel helikopter Slovenske vojske s šestimi člani posadke.


Gasilcem pri gašenju pomagajo tudi letala iz evropskih držav, vojaki in lokalni prostovoljci. © AFP

 

Požari, ki so izbruhnili v petek, naj bi zajeli polovico države, nastajajo pa tudi vedno novi. Širjenje požarov še pospešuje močan veter, ki na polotoku Peloponez piha s hitrostjo 70 kilometrov na uro. Grška vlada je zato že v soboto razglasila izredne razmere, kljub temu pa je v javnosti slišati veliko kritik na račun ravnanja pristojnih ob izbruhu požarov.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.