Svet
15 ogledov

Zgodovinsko mesto prekrito s trupli

Palmira, Sirija Žurnal24 main
Skrajneži Islamske države (IS) so v sirskem mestu Palmira, ki so ga zavzeli pred dnevi, ubili najmanj 400 ljudi, po večini žensk in otrok.

Džihadisti so medtem v celoti prevzeli nadzor nad pomembnim mejnim prehodom na sirsko-iraški meji in s tem pridobili nadzor nad potjo, ki povezuje Damask in Bagdad.

Navedb sirske državne tiskovne agencije o pokolu v Palmiri ni bilo mogoče preveriti, vendar pa se te po poročanju agencije Reuters ujemajo s poročili opozicijskih aktivistov, po katerih so džihadisti po zavzetju mesta v sredo tam izvedli usmrtitve. Po poročilih aktivistov, objavljenih na družbenih omrežjih, na ulicah Palmire leži na stotine trupel.

Francoska tiskovna agencija AFP na drugi strani poroča, da je neka nevladna organizacija sporočila, da je bilo od zavzetja mesta s strani IS ubitih samo 35 ljudi.

Palmira ima strateško pomemben položaj na križišču glavnih prometnic, ki na zahodu vodijo v sirsko prestolnico Damask in v Homs, na vzhodu pa v Irak. Mesto je pomembno tudi v zgodovinskem smislu zaradi več tisoč let starih templjev, zaradi česar je bilo uvrščeno na Unescov seznam svetovne dediščine.

ZDA kritizirajo iraške sile

Islamska država je v zadnjem tednu dni zabeležila kar nekaj uspehov pri osvajanju mest in utrjevanju svojega položaja tako v Siriji kot tudi v sosednjem Iraku.

Ob iraškem mestu Ramadi pred tednom dni so njeni pripadniki sedaj tudi v celoti prevzeli nadzor nad strateško pomembnim mejnim prehodom Al Valid na iraški strani, potem ko so pred dnevi že zavzeli Al Tanf na sirski strani meje. Tako nadzirajo velik del poti med Bagdadom in Damaskom, preko nje pa lahko sedaj poljubno prevažajo orožje in vojake.

Padec Ramadija sicer predstavlja največji poraz iraških sil, ki uživajo vojaško podporo ZDA, v zadnjem letu dni. O zavzetju Ramadija je danes spregovoril tudi ameriški obrambni minister Ashton Carter. Poraz iraških sil v tem mestu je pokazal, da Iračanom manjka volje za boj proti Islamski državi, je dejal za ameriško televizijsko mrežo CNN.

Kljub temu, da so bile iraške sile številčno v premoči, so se odločile za umik, je opozoril. ZDA sicer po umiku svojih bojnih enot iz Iraka leta 2011 še naprej pomagajo iraški vojski z orožjem in urjenjem. "Lahko jim ponudimo urjenje, lahko jim damo opremo - vendar jim ne moremo dati volje za bojevanje," je po poročanju britanskega BBC dejal Carter.

Iraškim silam je sicer danes uspelo spet prevzeti nadzor nad Ramadijem.

Komentarjev 12
  • Marjan Valič 08:11 27.maj 2015.

    pa saj so zda krive in sedaj imajo še jezik ki so uničile irak sedaj naj rešijo kot vejo in znajo sama hvala jih je in nič drugega ki se lastne sence bojijo

  • marabunta 12:10 25.maj 2015.

    a se bo našel končno nekdo, ki bo to podivjano drhal poslal tja kamor spada. vsi samo indiferentno opazujejemo to uničenje, klanje, trpljenje in divjanje barbarov, očitno ta del sveta ni tako pomemben, da bi se sekirali za vso pi....., ...prikaži več, ki se tam dogaja, mogoče se bomo zbudili, ko bo prepozno in bodo ti divjaki imeli v pesti cel svet, islam očitno že prihaja v naš vsakdan, a se ne zavedamo tega

  • tralala 11:00 25.maj 2015.

    Lepo napisano.