Svet
12 ogledov

Zgodovinsko tesen boj

Soočenje Obama Romney Reuters
Volitve v ZDA. Kandidata volilne točke nabirata med žrtvami orkana.

“Če bi bile volitve danes, bi bedeli dolgo v noč, da bi dočakali dokaj zanesljiv rezultat. In tako bo tudi, kot vse kaže, 6. novembra,” je začetek tedna zapisal Nate Silver. Analitik The New York Timesa, ki je na zadnjih volitvah leta 2008 pravilno napovedal rezultate v 49 od 50 zveznih držav, tokrat ne upa staviti.

Po raziskavah Gallupovega inštituta je med volilci, ki so glasovali predčasno, predsedniški kandidat Romney dohitel in celo prehitel Obamo. To pa seveda ne more biti napoved zmage republikanskega kandidata. Če ponazorimo preprosto: volilci niso neposredno tisti, ki izvolijo novega predsednika, pač pa elektorji. Predsednik mora zbrati večino, 270 elektorskih glasov od skupno 538. Ne šteje torej, kateri kandidat dobi več glasov volilcev, pač pa, kdo dobi večino elektorskih glasov, ki so po zveznih državah razdeljeni glede na število senatorjev in glede na število kongresnikov (vsaka zvezna država jih ima sorazmerno glede na število prebivalcev). “Analize kažejo, da je Obama v prednosti, vendar še zdaleč ne v nepremagljivi,” pravi Silver.

Sandy na strani Obame

“V takih časih ljudje vidijo, kaj država naredi zanje, dejansko vidijo državo na delu,” na vprašanje, kako bo orkan Sandy vplival na volitve, odgovarja Nataša Briški, dolgoletna televizijska dopisnica iz Združenih držav Amerike (ZDA). Sandy je za predsednika Obamo enkratna priložnost, da se izkaže kot predsednik, ki ljudem stoji ob strani. Kako ključno je za Američane zaupanje v državo, dokazuje nekdanji republikanski predsednik George Bush, ki si po počasnem in nerodnem odzivu na orkan Katrin nikoli več ni opomogel. “Kritike Mitta Romneya na račun velikih vsot davkoplačevalskega denarja, ki gre za državne ustanove – med njimi je tudi agencija za pomoč v izrednih razmerah (FEMA) –, so ob napovedi prihoda orkana nenadoma potihnile,” dodaja Briškijeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.