Svet
2017 ogledov

Zgorele štiri hiše, na pomoč tudi vojska

požar Hrvaška Orebić Ive Trojanovic/PIXSELL
Na Pelješcu divja velik požar. Gasilcem, ki bijejo boj z ognjem na tleh, na pomoč poslali kanaderje.

Hrvaški gasilci že od zgodnjih jutranjih ur gasijo obsežen požar na Pelješcu. Na nedostopnem terenu blizu Mokala je zagorela trava, požar pa se je hitro razplamtel. Veliko težav gasilcem namreč povzroča močna burja. Okoli 14. Ure je izbruhnil nov požar v okolici Metkovića.

Iz Orebića so evakuirali prebivalce in turiste. Evakuirati so morali tudi prebivalce nekaterih drugih krajev in turiste iz kampov. Pogorelo je več hiš v vasici Stankovići, ogenj pa se je nevarno približal območjem, kjer skladiščijo olje in nafto. K sreči ne poročajo o žrtvah.

Prebivalka Orebića je za Index povedala, da so vsi prestrašeni. "Gledala sem, kako se je začelo, vse se je zgodilo v hipu. Padle so električne žice nad Konzumov pri uvozu v Orebić in ko je močno zapihalo, je v sekundi vse zajel ogenj. Veter je premočan in ne preneha, piha vse močneje in močneje," je povedala prebivalka Orebića. 

Gasilcem je na pomoč prišla vojska, prišli naj bi tudi gasilci iz preostalih delov države. . Kjer vetrovne razmere dopuščajo, jim iz zraka pomagajo kanaderji. "Pred nami je zelo dolg dan in verjetno zelo dolga noč," je dejal predstavnik gasilcev Stjepan Simović. Veter se bo v prihodnjih urah še okrepil, tako da bo gašenje še dodatno oteženo.

Hrvaški radio je poročal, da se ognjena črta razteza v dveh smereh in je dolga več deset kilometrov. Kot so dodali, je zaprta lokalna cesta na polotoku. Trajekte, ki povezujejo otok Korčulo in Orebić, so preusmerili na Trstenik.

Polotok Pelješac in otok Korčula je zajel katastrofalni požar julija 2015, ko je zgorelo več kot 4500 hektarjev gozdnih in kmetijskih površin. Škoda je bila ocenjena na 30 milijonov kun (štiri milijone evrov).

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.