Svet
15 ogledov

Zid proti priseljencem

(Foto: Epa) Žurnal24 main
Grki nameravajo zgraditi 206 kilometrov dolg zid vzdolž turške meje proti nezakonitim priseljencem. ''Grčija ne zdrži več,'' pravijo oblasti, zid pa naj bi bil podoben tistemu med ZDA in Mehiko.

"Grčija je dosegla svoj limit za sprejemanje nezakonitih priseljencev," je dejal grški minister za zaščito človekovih pravic Christos Papoutsis in dodal, da "Grčija ne zdrži več".

206 kilometrov dolga turško-grška meja služi kot ena najbolj priljubljenih vstopnih točk za dnevno več kot 200 nezakonitih priseljencev, ki poskušajo v Evropsko unijo priti iz Afganistana, Alžirije, Iraka, Pakistana in Somalije.

Podatki kažejo, da kar devet od desetih beguncev Grčijo uporabi za odskočno desko v Evropo, a Grčija se vse bolj utaplja v številu nezakonitih imigrantov. Agencija za meje Evropske unije poroča, da je odstotek nelegalnih priseljencev na grško-turški meji do septembra 2010 poskočil za 369 odstotkov, ocenjujejo, da jih je več kot 300 tisoč. Poleg vstopa v Grčijo na ta način imigranti pridejo tudi v schengensko območje in se naprej lahko pomikajo relativno brez težav.

Od novembra poleg grške policije mejo s Turčijo varujejo tudi sile Evropske unije, ki od ustanovitve leta 2007 sicer posredujejo prvič v kateri od članic EU.

"Sodelovanje z drugimi državami EU je dobro," je še dejal Papoutsis. Kdaj točno bodo začeli graditi zid, ni znano, naj pa bi bil podoben tistemu med ZDA in Mehiko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.