Svet
10244 ogledov

Zidala je snežni grad. Ni preživela, prijateljica je v bolnišnici

Sneg v ZDA
1/6
Epa
Na 12-letnico se je zrušil snežni grad, ki ga je zidala skupaj s prijateljico.

Srednji zahod in severovzhod ZDA je po sobotnem snežnem neurju zajel hud mraz, ki je zahteval najmanj šest življenj. Povzročil je tudi težave na cestah zaradi poledice, 7500 poletov pa je imelo zamude, največ v New Yorku in po Novi Angliji. Neurje je že v nedeljo botrovalo zamudam najmanj 14.000 letov.

Mlajšo deklico so uspeli rešiti

V predmestju Chicaga je umrla 12-letna deklica, na katero se je zrušil snežni grad, ki ga je pred cerkvijo zidala skupaj z 9-letno prijateljico. 

Družini sta deklici začeli iskati približno eno uro po tem, ko sta se odšli igrat na prosto. Našli so ju pod snegom. Mlajšo deklico so uspeli pravočasno rešiti in se zdravi zaradi podhladitve.

Umrlo najmanj šest ljudi

V Connecticutu je umrl delavec elektro podjetja, ki je obnavljal električno napeljavo, ki jo je poškodovalo snežno neurje. Po tej zvezni državi je bilo sredi hudega mraza tja do minus deset in več stopinj brez elektrike več tisoč gospodinjstev.

V Kansasu je umrl voznik snežnega pluga, ki je zapeljal s ceste, v Wisconsinu sta po kapi zaradi napornega čiščenja snega umrla 59-letni in 91-letni moški, podobno pa je končal tudi moški v Michiganu.

Obalni straži, ki zaradi zaprtja vlade ne prejema plače, je v zvezni državi New York uspelo rešiti 21-letnika, ki je obtičal na otoku na reki Navensink. Reševalci so brodili po ledeno mrzli vodi ob temperaturi minus 14 stopinj Celzija.

Temperature so padle do minus 20

Snežno neurje je na severovzhod in srednji zahod ZDA v soboto prineslo do 30 centimetrov snega, ki se je začel v nedeljo topiti, v ponedeljek pa je hud mraz vse skupaj zamrznil. Od New Yorka do Bostona in naprej po Novi Angliji so temperature padle do minus 20 stopinj Celzija. Ob hudem mrazu je še pihal veter s hitrostjo 60 kilometrov na uro.

Ob vsem tem se v gorovju Rocky Mountains na zahodu ZDA ustvarja novo neurje, ki bo severovzhod ZDA prizadelo do konca tedna.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.