Svet
27 ogledov

"Zima bo trajala še šest tednov"

Svizec Phil
1/6
Reuters
Za vse, ki ste že naveličani zime, ne preveč dobra novica: svizec Phil napoveduje, da bo trajala še šest tednov.

"Veliko senc vidim. Zima bo trajala še šest tednov," se glasi celotna napoved najbolj znanega napovedovalca vremena med svizci, Phila iz osrednje Pensilvanije.

Iz svoje luknje je Phil prilezel ob zori, njegovo napoved je množica, ki se je zbrala na tradicionalni slovesnosti, pospremila z nejevoljnimi vzdihi, čeprav imajo v ZDA letos neobičajno toplo zimo, poroča US Today.

No, seveda so Philu pri ubesedenju njegove napovedi pomagali človeški prijatelji iz kluba, ki tradicionalno oblečejo frake in na glavo poveznejo cilindre.

Velikokrat vidi svojo senco

Običaj izvira iz Nemčije. Nekdaj so bili prepričani, da bo zima trajala še šest tednov, če žival, ki se odpravi na zimsko spanje, 2. februarja pride iz brloga in meče senco. Če sence ni, bo pomlad prišla kmalu. 

Phil je od leta 1886, odkar dogodek organizira punxsutawneyjski klub svizca, svojo senco videl stokrat, 16-krat pa ne, za nekaj let vmes njegove napovedi niso zabeležili. 

Komu boste raje verjeli – svizcu Philu ali meteorologom – pa je vaša odločitev. V pomoč vam bo morda tale statistični podatek: napovedi svizca Phila so pravilne v le približno 39 odstotkih.



Komentarjev 2
  • fifi 21:50 02.februar 2012.

    potem pa svizec zavije čokolado v folijo...:D

  • Veteran 21:28 02.februar 2012.

    Ta bi bil lahko nadomestek za Trontla.