Svet
3041 ogledov

Zima je pred vrati: to se bo zgodilo s cenami plina

zemeljski plin Profimedia
Dobre novice za vse tiste, ki se ogrevate na plin.

Goldman Sachs, ameriška multinacionalna investicijska banka in družba za finančne storitve, napoveduje, da bo cena zemeljskega plina drastično padla oz. več kot prepolovila. Evropska unija je sestavljanko po prekinitvi (oz. omejitvi) dobave ruskega plina izjemno dobro rešila v preteklih mesecih, ugotavljajo analitiki banke Goldman Sachs. Dodajajo, da je Evropa po začetku motenj v dobavi ruskega plina začela iskati rezerve znotraj stare celine in se ozrla po novih dobaviteljih na svetovnem tržišču, kar je močno povečalo zaloge plina. 

Analisti Goldmana pričakujejo, da bodo evropske kapacitete do konca oktobra v povprečju 90-odstotno polne, kar je nad ciljem Evropske unije, ki si je za cilj postavila 80-odstotno zasedenost do 1. novembra. Polna skladišča plina pa naj bi še to zimo pripeljala do velike pocenitve plina, ugotavljajo pri Goldman Sachsu. Analiza, ki jo je v torek objavil Goldman Sachs, kaže na to, da naj bi veleprodajne cene zemeljskega plina do konca prvega četrtletja prihodnjega leta padle s približno 215 evrov na megavatno na manj kot 100 evrov na megavatno uro, seveda ob predpostavki običajnih zimskih vremenskih pogojev. 

Ob pogledu na krivuljo cene megavatne ure zemeljskega plina je sicer razvidno, da je v zadnjem mesecu cena zemeljskega plina na nizozemskem vozlišču močno padla. 26. avgusta (ob napovedi Rusije, da bo zaradi vzdrževalnih del znova zaprla Severni tok 1) je bila cena na nizozemskem vozlišču že pri astronomskih 346 evrih na megavatno uro, na današnji dan pa znaša slabih 198 evrov na megavatno uro. 

Komentarjev 2
  • QSprm 14:53 16.september 2022.

    A je lahko se kaj bolj licemerskega kot zavajajoca propaganda rezimih trobil v stilu "po začetku motenj v dobavi ruskega plina". Te "motnje" so izkljucno posledica bebavih sankcij, ki so jih sprejemali se bolj bebavi izrojenci. Tako pac je, ce ...prikaži več se gremo negativno selekcijo in se degeneriran del populacije veselo razmnozuje. Rezultat je izrojena populacija in to je to kar je sedaj.

  • Anja1956 10:19 14.september 2022.

    ja, ja Ruski plinovodi zaprti , cena pa pada! Bla, bla!