Svet
15258 ogledov

Zima, kot je še ni bilo: Pritisnil bo peklenski mraz

Sneg
"Ne spomnim se mraza, ki bi trajal toliko časa in bil tako obsežen," pravijo meteorologi.

Kanado je zajel val hudega mraza, kot ga še ni bilo, saj zavzema skoraj celotno ozemlje države, trajal pa bi lahko do začetka januarja. Za več provinc so izdali opozorila zaradi hudega mraza.

"Ne spomnim se mraza, ki bi trajal toliko časa in bil tako obsežen," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal vremenoslovec kanadske okoljske agencije Alexandre Parent.

Mraz ni v tolikšni meri rekorden zaradi nizkih temperatur in ohladitve, ki je posledica vetra, ampak predvsem zaradi razsežnosti in trajanja. Temperature bi lahko sicer na severu province Ontario dosegle do minus 50 stopinj Celzija.

Okoljska agencija je izdala opozorila zaradi hudega mraza, povezanega s tokom arktičnega zraka, za province Quebec, Ontario, Manitoba, Saskatchewan in Alberta. Za New Brunswick, Novo Škotsko in Britansko Kolumbijo pa so izdali posebna obvestila.

"Opozorilo zaradi hudega mraza je izdano, ko ohladitve zaradi vetra in zelo nizke temperature predstavljajo povečano nevarnost za zdravje (ozebline, podhladitve itd.)," piše na spletni strani agencije. "Trenutno so temperature za od 10 do 20 stopinj nižje od običajnih v tem času," je ob tem pojasnil Parent.

Zaradi vetra, ki dosega hitrosti do 120 kilometrov na uro, in nizkih temperatur je brez elektrike ostalo 160.000 gospodinjstev v provinci Nova Škotska, kar je skoraj tretjina odjemalcev.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • djdj 01:23 28.december 2017.

    Toplotno segrevanje, ipd... :) :) Zebe me kot že dolgo ne!

  • Marjan Pisk 17:44 27.december 2017.

    https://www.youtube.com/watch?v=TBWvT40D6fs