Svet
28 ogledov

Zima po Evropi: Rekordi, rdeči alarmi, smrtne žrtve

Ledene sveče Reuters
Evropa je še vedno zavita v polarni mraz, ki je terjal že na desetine žrtev. V Rusiji najnižje temperature v teh dneh v zadnjih 120 letih, v Srbiji odkar merijo temperature. Smrtna žrtev zaradi mraza tudi pri nas.

Mraz je očitno zahteval smrtno žrtev tudi pri nas. V kraju Lahonci v občini Ormož so na njivi našli mrtvega moškega. Zdravnik je na mestu lahko le še potrdil smrt. Policija na truplu ni našla sledi nasilja, zato menijo, da je moški umrl zaradi podhladitve. Domnevno bo sicer potrdila obdukcija, končana naj bi bila ta teden.

Balkan v ledu in mrazu

V BiH so najnižjo temperaturo včeraj izmerili v Sokolcu severovzhodno od Sarajeva, kjer so namerili -28 stopinjah Celzija. V državi zaradi mraza velja oranžni alarm.

V Srbiji skoraj ni kraja, kjer se temperature ne bi spustile pod -10 stopinj Celzija. Najnižjo temperaturo so zabeležili v Sjenici na jugu države, kjer je bilo -27 stopinj Celzija. Na območju je zapadlo ogromno snega, ponekod so zameti visoki tudi do štiri metre. Od sveta je odrezanih okrog sto vasi, z najbolj ogroženih območij so evakuirali več kot sto ljudi. Na Kopaoniku na jugu Srbije ob meji s Kosovom so včeraj namerili najnižjo temperaturo od leta 1961, ko so začeli meritve. Živo srebro se je spustilo do minus 25 stopinj Celzija. Hud mraz v Srbiji naj bi se nadaljeval še vse do srede.

Na Hrvaškem je zaradi mraza v veljavi rdeči vremenski alarm. Potem ko je v prejšnjih dneh ta veljal le na obali, so ga razširili tudi na Slavonijo. Temperature so se spustile vse do -19,9 stopinj Celzija, kolikor so jih izmerili v Slavonskem Brodu. Veter, ki je povzročal številne nevšečnosti v prejšnjih dneh, se je včeraj vendarle umiril.

Mraz terja žrtve

Zelo mrzlo je tudi drugod po Evropi. Na Poljskem, kjer se je živo srebro spustilo do okrog -25 stopinj Celzija, je od 1. novembra naprej zaradi mraza umrlo že 55 ljudi. V Italiji jih je zadnjih konec tedna umrlo devet. Papež Frančišek je v Rimu brezdomcem razdelil spalne vreče in priskrbel vozila, kjer lahko prenočijo.

O rekordno nizkih temperaturah poročajo iz Slovaške; v kraju Oravska Lesna na severu države blizu meje s Poljsko so zabeležili -35,3 stopinje Celzija, v toplicah Dudince -29,8 stopinje Celzija. Temperaturne rekorde beležijo tudi na Madžarskem, kjer se je včeraj živo srebro spustilo do -28 stopinj Celzija.

Rusi so medtem obeležili najhladnejši pravoslavni božič v zadnjih 120 letih; na območju prestolnice so namerili minus 35 stopinj Celzija, najnižje pa se je temperatura spustila v Klinu, kakih 80 kilometrov severozahodno od Moskve, kjer so termometri pokazali minus 35,9 stopinje Celzija.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.