Svet
13 ogledov

Živ, a za državo mrtev

moski, starejši moški, skrb Shutterstock
Američana, ki je pred skoraj tremi desetletji izginil in so ga pozneje razglasili za mrtvega, ne morejo uradno razglasiti za živega, čeprav se je vrnil živ in zdrav.

Donald Miller je leta 1986 ostal brez službe in se utapljal v dolgovih. Odločil se je, da bo izginil z obličja sveta in za seboj pustil ženo, dva otroka in ogromen dolg. Za njim se je izgubila vsaka sled in čez osem let so ga prazglasili za mrtvega. Leta 2005 je "vstal od mrtvih". Čil in zdrav je na upravni enoti poskušal dobiti vozniško dovoljenje.

A tu se je zataknilo. Ker je bil uradno razglašen za mrtvega, mu dovoljenja niso mogli izdati. Pravico je šel iskati na sodišče. In zdaj je sodnik le podal svojo odločitev v, kot je dejal, "čudni, čudni" situaciji. "To je očitno. Moški sedi v sodni dvorani in je dobrega zdravja," je dejal sodnik, ko mu je pojasnil, da ga ne more razglasiti za pravno živega. "Kar se tiče zakona, ste še vedno pokojni."

Miller je pričal, da je leta 1986 odšel od doma, potem ko je izgubil službo. V osmih letih po njegovem odhodu ni plačeval preživnine za svoja dva otroka, niti se ni oglasil svojcem. Ko so ga razglasili za mrtvega, je bila njegova "vdova" upravičena do pokojnine po svojem "pokojnem" možu za preživljanje njunih otrok. Ker je Miller še vedno pravno mrtev, njegovi "vdovi" ni treba vrniti denarja, ki ga je prejela.

Ko se je leta 2005 vrnil, je Miller od svojih staršev izvedel, da so ga razglasili za mrtvega, kar ga je presenetilo. "Vse skupaj je trajalo dlje, kot sem mislil. Preprosto šel sem in končal v različnih krajih," je pojasnil.

Kot poročajo mediji, ima sedaj 30 dni časa, da se pritoži na razsodbo sodišča.

Komentarjev 1
  • Bizgec 08:26 12.oktober 2013.

    Ce je uradno mrtev, a to pomeni, da lahko pocne karkoli mu zapase? Mislim, kako bos uradno mrtvo osebo obsodil... cesarkoli?