Svet
39 ogledov

Živi od meteoritov

Meteoriti Reuters
Michel Farmer je eden od redkih zbirateljev, ki živi od zbiranja meteoritov. Zaradi njih je imel že kar nekaj težav.

Michael Farmer je eden od redkih zbirateljev meteoritov, ki živi zgolj od zbirateljstva, piše hrvaški Večernji list. 40-letni Farmer prihaja iz Arizone, meteorite pa zbira že vse od leta 1990.

Meteorite proda

Zbrane meteorite Farmer proda muzejem in drugim zbirateljem po vsem svetu. "Bil sem v približno 70 državah. Najpogosteje pa sem obiskoval Afriko, kjer je lažje najti meteorite," pravi Farmer. V Rusijo pa, kot še pravi, ne namerava iti, temveč bo rajši odkupil delce tamkajšnjega meteorita in jih nato prodal naprej.

Zaradi njih že v zaporu

Zaradi svojega dela pa je Farmer že nekajkrat zašel v težave. V Keniji so ga tako na primer oropali, v Omanu pa je pristal v zaporu. Tamkajšnje oblasti so ga namreč obsodile na tri mesece zapora zaradi "ilegalnega izkopavanja rude". V času, ko je na Bližnjem vzhodu zbiral meteorite iz Luninega površja, je s prodajo enega od njih zaslužil kar 100 tisoč dolarjev.

Meteorit v Rusiji 1.000-krat večji

Medtem Nasa ugotavlja, da je meteorit, ki je padel v Rusiji, pred vstopom v atmosfero tehtal 10 tisoč ton, pišejo na portalu Space. To je kar 1.000-krat večja velikost od tiste, ki so jo izmerili v ruski vesoljni agenciji. Meteorit pa je v Zemljo trčil s hitrostjo 64 km/h. Eksplozija, ki je bila tako močna, kot da bi eksplodiralo 30 atomskih bomb, je pri tem povzročila val, ki je poškodoval več sto stavb in več kot 1.000 ljudi v Čeljabinsku.

 

Komentarjev 2
  • tomazz 11:35 21.februar 2013.

    Od celega članka sem si zapomnil samo s kakšno " blazno " hitrostjo je meteorit trčil v Zemljo. Poučen članek.

  • Ferluci 10:54 21.februar 2013.

    ... Meteorit pa je v zemljo trčil s hitrostjo 64 km/h... Neverjetna hitrost hitrejšeka kolesarja! Tako pa je, ko prevajaš hrvaške časopise. Ja, očitno se tudi hrvaški novinarji razumejo na hitrost ali na naši še prepisati ne znajo.