Svet
19 ogledov

Življenje iz Asteroidnega pasu

O tem, ali vesoljci obstajajo, se znanost (še) ni izjasnila. Je pa očitno pripra Žurnal24 main
Meteorit, ki so ga našli na Antarktiki, potrjuje ugibanja, da bi sestavine za življenje na Zemljo deloma lahko prišle iz vesolja.
Imamo veliko dokazov, da je bilo na Zemlji v njenem mladem obdobju zelo malo amonijaka. Od kod je torej prišel?
Caroline Smith iz Muzeja zgodovine narave v Londonu za BBC

Kemična analiza meteorita z Antarktike je namreč pokazala, da je ta bogat z amonijakom. Ta molekula vsebuje dušik, ki ga najdemo v beljakovinah in DNK ter je ključen za obstoj življenja, poroča britanski BBC.

Zato obstaja možnost, da je množica takšnih meteoritov na Zemlji zagotovila elemente, nujne za obstoj življenja. Do tega zaključka so prišli znanstveniki z ameriških univerz v Arizoni in Kaliforniji.

Ključen asteroid iz Antarktike
Do tega zaključka so znanstveniki prišli na podlagi analize meteorita, ki so ga na Antarktiki odkrili leta 1995. Pred tem so to teorijo podpirali na podlagi meteorita Murchinson, ki je na Avstralijo padel leta 1969.

Razlika med meteoritoma je v tem, da ta z Antarktike vsebuje enostavnejše molekule: tiste iz Murchisona naj bi bile preveč kompleksne, da bi imele vlogo pri pojavu enostavnega življenja na Zemlji.

Amonijak iz Asteroidnega pasu
Nekateri znanstveniki dvomijo, da bi Zemlja v procesu nastajanja lahko priskrbela celoten spekter enostavnih molekul, ki so potrebne za procese, ki so pripeljali do enostavnih oblik življenja, piše BBC.

Nekateri elementi naj bi namreč veliko lažje nastali na asteroidih znotraj Asteroidnega pasu med Marsom in Jupitrom. Ti asteroidi namreč niso podvrženi vročini in pritiskom, ki se sproščata ob nastajanju planeta.

Asteroide pa bi iz pasu lahko zaneslo zaradi trkov, ki bi jih izstrelili iz pasu in proti Zemlji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.