Svet
17 ogledov

Življenje rudarja po 1,5 milijona

Nesreča v rudniku Upper Big Branch Mine
1/7
Reuters
Svojcem 29 rudarjev, umrlih v lanski nesreči, bo rudarska korporacija Alpha Natural Resources izplačala visoke odškodnine. Vsaka družina umrlega rudarja bo prejela 1,5 milijona dolarjev. Nesrečo in žrtve bi sicer lahko preprečili.

Preiskava ameriške zvezne uprave za varnost in zdravje v rudnikih je v pokazala, da bi se z izboljšano varnostjo nesreči lahko izognili, a je podjetje dajalo prednost proizvodnji pred varnostjo. S tem je kršilo zvezno zakonodajo, predvsem pa je odgovorno za smrt 29 rudarjev v Zahodni Virginiji aprila lani.

Korporacija Alpha Natural Resources je v torek privolila v plačilo odškodnin in kazni za rudniško nesrečo. Vsaki od družin umrlih rudarjev bo tako izplačala po 1,5 milijona ameriških dolarjev.

Po nesreči milijoni za boljšo varnost

Nesreča v rudniku Upper Big Branch Mine je bila sicer posledica eksplozije metana. Da se odslej ne bi podoben tragičen dogodek ne bi več ponovil, bodo novi lastniki rudnika namenili 80 milijonov dolarjev za izboljšanje varnostnih ukrepov in ustanovili poseben sklad za raziskave za izboljšanje zdravja in varnosti. Vanj bodo vložili še 48 milijonov dolarjev.

Kazenska odgovornost direktorjev?

Ob tem mora podjetje plačati kazen za tekoče kršitve zakonodaje in za stare kršitve. Proti podjetju Massey Energy, ki ga je Alpha Natural Resources prevzela letos za sedem milijard dolarjev, so zaradi tega ustavili več civilnih in kazenskih postopkov, vendar pa še naprej preiskujejo kazensko odgovornost posameznih direktorjev. Ti so namreč že pred nesrečo prejeli več odločb o kršitvah varnostnih postopkov, vendar niso storili ničesar za izboljšanje stanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.