Svet
866 ogledov

Žižek danes v enem najbolj pričakovanih dvobojev zadnjih let

Slavoj Žižek Anže Petkovšek
V Centru performativnih umetnosti Sony v Torontu se bosta ob 19.30 po lokalnem času v debato spustila mednarodno priznani filozof Slavoj Žižek ter klinični psiholog Jordan B. Peterson, avtor več knjižnih uspešnic. Iskala bosta odgovor na vprašanje, v katerem sistemu je človek najbolj srečen - marksizmu ali kapitalizmu.

Današnji besedni spopad velja za enega najbolj pričakovanih dogodkov v akademskem svetu in širše, saj se bosta soočila dva ideološko popolnoma različna misleca. Žižek, ki je nedavno praznoval 70 let, velja za enega izmed filozofov z največjo publiciteto v svetovnem merilu, lahko bi rekli, da ima skorajda status rockerske zvezde. Svoja dela, ki veljajo za akademske uspešnice, objavlja pri najuglednejših svetovnih založbah, leta 2012 pa ga je tednik Foreign Policy uvrstil na lestvico 100 največjih globalnih mislecev.

Področja Žižkovega raziskovanja so nemški idealizem, psihoanaliza in politična filozofija. Bil je učenec in je interpret Jacquesa Lacana, piše pa o fundamentalizmu, ljudski toleranci, politični korektnosti, globalizaciji, subjektivizaciji, človekovih pravicah, Leninu, mitih, Alfredu Hitchcocku itd., piše na spletni strani založbe Sanje. Žižek je ustanovitelj in predsednik Društva za teoretsko psihoanalizo, profesor na Inštitutu za sociologijo in filozofijo pri Univerzi v Ljubljani ter mednarodni direktor Inštituta za humanizem Birkbeck na Univerzi v Londonu.

Kanadski klinični psiholog in profesor psihologije na Univerzi v Torontu Peterson (56) pa razdvaja javnost, odkar je pred nekaj leti postal globalna zvezda. Njegova ključna področja delovanja so psihologija religije in ideološkega verovanja ter ocenjevanje in izboljšava osebnosti in nastopanja. Desnica si ga je izbrala za svojega glasnika, levičarji pa imajo zanj veliko negativnih oznak, med drugim, da je šovinist in rasist.

Jordan Peterson | Avtor: Wikimedia Wikimedia

V svojih predavanjih Peterson zagovarja enake možnosti, a hkrati meni, da zaradi različnih sposobnosti vsi ne morejo biti uspešni. Kritiki mu pri tem očitajo, da zlahka pozabi na osnovo, družbeno neenakost, a Peterson skoraj vedno za in na vse najde odgovor, ki ga podkrepi tudi s t.i. tipičnimi primeri iz resničnega življenja.

Peterson je novembra lani ob promociji dela 12 pravil za življenje; Protistrup za kaos obiskal Ljubljano in tedaj dejal, da bi se z veseljem soočil z Žižkom, če bi nekdo poskrbel za organizacijo srečanja. Njegova pobuda se bo danes uresničila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.