Svet
26 ogledov

Žižek Pussy Riot: "Molim za vas""

Slavoj Žižek
1/2
Žurnal24 main
Ruske punkerice Pussy Riot so iz zapora pisale slovenskemu filozofu Slavoju Žižku, ta pa jim je že odgovoril. Dopisovanje v prevodu iz angleščine (pismo Pussy Piot je v izvirniku sicer v ruščini) objavljamo v celoti.

Pozdravljeni, Slavoj!

Izvedele smo, da ste nas podpirali na vse mogoče načine – v teoriji in praksi. Super ste! Vse skupaj se je izkazalo kot nadaljevanje političnoosvobodilnega čudežnega gibanja, katerega rojstvo se nam sedaj zdi nepojmljivo. Všeč so mi čudeži in le njim lastne posebnosti. Vse naše delovanje je polno čudes.

Zaporniki se učijo iz knjige Nasilje.

Hvala za vse!
Vso srečo vsem.
Nadežda
23. avgust 2012

---


Draga Nadedža, draga Marija, drage vse!

Prejel sem vaša pisma v ruščini, ki sem jih lahko prebral (rusko sem se učil v srednji šoli!). Žal v ruščini ne znam več pisati, tako da oprostite moji angleščini.

Ne morem vam povedati, kako ponosen sem, da sem v stiku z vami. Vaša dejanja so dobro premišljena, temeljijo na globokem razumevanju, kako deluje represivna moč in kako se mora zanašati na skrite, umazane načrte in krši lastna pravila. Še pomembneje kot to, vsem ste nam pokazale način, kako to pravilno razumevanje združiti s preprostim pogumom. V nasprotju z vsemi postmodernimi ciniki ste pokazale, da je etično-politično delovanje bolj potrebno kot kadarkoli. Prosim, prezrite nasprotnike in lažne zaveznike, ki vas pomilujejo kot punkerske provokatorke, ki si zaslužijo več popustljivosti. Niste nemočne žrtve, ki zahtevate simpatijo in milost, ste bojevnice, ki zahtevate solidarnost in boj. Iz svojih izkušenj v Sloveniji se dobro zavedam, kako so punkerski nastopi mnogo bolj učinkoviti kot liberalno-humanitarni protesti. Želim si, ko bo vsa ta zmeda mimo, dolgega pogovora z vami o omenjenih temah.

Vseeno pa se zavedam, da smo vsi le krhka človeška bitja, prepuščena milosti sil zatiranja, in zato sem poln žalostne jeze in besa – zakaj ne morem storiti več, da bi vam pomagal? Prosim, sporočite mi, če sem lahko v kakršnokoli pomoč, in to bom storil, pa če gre za osebno ali politično pomoč. Naslednji teden grem v Toronto predstavit nov film Perverznežev vodnik po ideologiji in posvetil ga bom vam.

Morda se sliši noro, a čeprav sem ateist, ste v mojih molitvah. Molim, da boste kmalu videle svojo družino, otroke, prijatelje. Molim, da boste tudi v zaporu imele kaj časa za branje in razmišljanje v miru!

Z ljubeznijo,
Slavoj
Ljubljana
26. avgust 2012

Komentarjev 2
  • EngPussy Riot 07:55 31.avgust 2012.

    Thank you!

  • Oseba_ 09:30 28.avgust 2012.

    ah, dajte no.....te " pussy " so seksale v nekem muzeju....javno.....orgija ali nekaj takega......ena je bila v tem času celo noseča !!!!!! Jaz jih ne spoštujem.