Svet
24 ogledov

Žlahtno vino za mučeništvo

Anders Behring Breivik Reuters
32-letnik z radikalnimi desničarskimi stališči. Fantazije: v policijski uniformi na zabavi, steklenica žlahtnega vina pred načrtovano akcijo in grožnja islama.

Vedno bolj jasno je, da je imel 32-letni Anders Behring Breivik, ki je v petek izvedel grozljiva teroristična napada na Norveškem, radikalna desničarska stališča. Policijski načelnik Sveinung Sponheim je povedal, da njegove internetne objave "govorijo o tem, da so bila njegova politična stališča skrajno desničarska in da je gojil sovražnost do muslimanov". Kot pa je dodal, bo treba še preveriti, ali je bil to resnični motiv za njegova dejanja.

V 1500 strani dolgem manifestu, za katerega trdi, da ga je polovico spisal sam, se opisuje kot križar proti pohodu islama in napoveduje izvedbo dejanja, ki ga je opisal kot "grozljivo, a nujno". "Bil je politično aktiven, vendar je smatral, da z uporabo političnih sredstev ne bo uspel, zato se je obrnil na nasilje," je za norveško televizijo TV2 news povedal njegov odvetnik Geir Lippestad.

Neonacionalistični forum

Švedska skupina za spremljanje nestrpnosti Ekspo je potrdila, da je bil član švedskega neonacističnega foruma Nordisk. Breivik je bil prepričan, da muslimani poskušajo "kolonizirati" zahodno Evropo, kar jim omogoča multikulturalizem in "kulturni marksizem".

V zapisu v norveščini je na spletnem forumu leta 2009 pod uporabniškim imenom Anders Behring Breivik zapisal, da na svetu ni nobene države, v kateri bi muslimani mirno živeli z nemuslimani ter da ima to za nemuslimane katastrofalne posledice. Objavljal je tudi na Facebooku in Twitterju, kjer pa je svoj profil ustvaril šele pred nekaj dnevi.

Na Facebookovem profilu, ki ni več dostopen javnosti, se je opisal kot kristijan in konzervativec. Izrazil je interes za bodibilding in prostozidarstvo. Na Twitterju je imel le eno objavo, v kateri je citiral političnega ekonomista Johna Stuarta Milla, ki je dejal: "Ena oseba, ki sledi svojim načelom, je enakovredna sili stotih, ki imajo le interese."

Preprost, politično neaktiven

Norveški časnik Verdens Gang navaja izjavo njegovega prijatelja, ki pravi, da se je osumljenec k desničarskim skrajnežem obrnil pri poznih dvajsetih letih. V soboto so potrdili tudi, da je bil član desničarske stranke Progress Party (FrP), ki je po številu druga najmočnejša v norveškem parlamentu. Stranka je v izjavi zapisala, da je bil njihov član od leta 1999 in da je zadnjo članarino poravnal leta 2004. Iz registra članov so ga izpisali leta 2006.

Med letoma 2001 in 2003 bil je tudi član lokalne organizacije stranke St hanshaugen FrP v Oslu ter član podmladka FrP v letih 1997 in 2006/2007. Iz članstva so ga izpisali leta 2007. FrP je v izjavi zapisala: "Tisti, ki so ga poznali, ko je bil član stranke, pravijo, da je bil preprost človek in se je redko udeleževal političnih razprav."

Iz Osla na kmetijo

Odraščal je v Oslu in študiral na fakulteti za menedžment. Njegov prijatelj iz študijskih let je povedal, da ga ni prepoznal kot fanta, ki ga je poznal nekoč. "Družil se je z nekom z Bližnjega vzhoda in zdelo se je, da sta bila dobra prijatelja, saj sta veliko časa prebila skupaj," je povedal Michael Tomala. "Zdi se, da je popolnoma drugače usmerjen kot takrat."

Po študiju se je preselil iz Osla in osnoval družbo Brevik Geofarm za gojenje in prodajo zelenjave, melon in sladkega krompirja. Na kmetiji, kjer je živel, so preiskovalci našli šest ton gnojila, iz katerega je izdelal bombo, ki jo je razneslo v središču Osla.

O nabavi eksplozivnih materialov je pisal v omenjenem manifestu z naslovom 2083: A European Declaration ob Independence, iz katerega je razvidno, kako se je pripravljal na "oborožen spopad", ki ga je videl kot edino možnost za obrambo pred procesom islamizacije.

Tri steklenice francoskega vina

V njem opisuje tudi "zabavo, na katero bi prišel oblečen v policista", kakor je to naredil v napadu na otoku. "Bilo bi super. Kdor bi prišel, bi bil presenečen. Predstavljajte si, da bi me takrat obiskali policisti. Najbrž bi dobili napačen vtis in bi mislili, da sem terorist." Napisal je še, da je testiral majhno kamero, ki bi bila dovolj dobra, da bi dogodek tudi sproti snemal in objavil na spletu.

Navedel je še nekaj "bizarnih" podrobnosti, kot je denimo ta, da je nabavil tri steklenice žlahtnega francoskega vina iz leta 1979. Iz zapisa izhaja, da je imel namen eno od steklenic odpreti za božič in jo popiti skupaj skupaj z družino, ko se bo njegova "mučeniška" akcija približevala realizaciji.

Ozadje svojih dejanj naj bi sicer danes podrobno predstavil na prvem zaslišanju pred sodnikom, a še ni jasno, ali bo slednje odprto tudi za javnost.

Komentarjev 1
  • Nota Lovesong 13:13 18.avgust 2011.

    Bombe ja, streljanja pa nikdar in nikoli(ni bilo). V Angleski verziji stateofterror.blogspot.com or stateofterror.wordpress.com NA ŽALOST JE NORVEŠKA KRALJEVINA Z SKORUMPIRANIM KRALJEM(Obamov sluga v Evropi ali resnica zakaj se je Norveška spremenila v enega najbolj umazanih medrasnih stranišč na svetu ...prikaži večtu in ne samo v Evropi)...kakor v Arizoni je šlo prav tako na Norveškem za takoimenovo "afterlife"(v drugem življenju) bando katero je podkupila(kakor Gadafi v Libiji) sama kraljeva krona. To pomeni da so zveste privržence delavske stranke ministra Stoltenberga enastavno podkupili( privržencem delavske stranke in njihovim družinam je Norveška država izdala nove osebne dokumente in jih rasporedila po tujini kjer so jih čakale posesti plačane z državno gotovino pridobleno od naftne industrije - največ po Australiji). Breivik nikoli ni zagrešil streljanja je pa ravnal po navodilih države glede terorizma ali bombe(država ga je podučila in oskrbela z teroristično akcijo). Norveška policija ust